Ombudsman jednom mjesečno u Zvorniku

Srna
Ombudsman jednom mjesečno u Zvorniku

ZVORNIK - Ombdusman za djecu boraviće u Zvorniku jednom mjesečno, proizilazi iz Sporazuma o saradnji koji su danas potpisali gradonačelnik Zoran Stevanović i zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Gordana Rajić.

Rajićeva je rekla da će ombudsman raditi svakog prvog utorka u mjesecu u prostorijama zvorničke Gradske uprave, pojasnivši da je praksa ove institucije da tamo gdje postoji povećan broj prijava ili žalbi nastoji da bude više prisutna.

Ona je istakla da je Sporazum potpisan da korisnicima bude olakšan pristup uslugama koje nudi ombudsman za djecu, kao i da je to dokaz je da je grad prepoznao značaj ove institucije, ali i potrebe djece i porodice.

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković objasnila je da su najčešći problemi na području regije Birač u vezi sa ličnim pravima djeteta, prije svega pravom održavanja kontakta sa oba roditelja, pravom na zdravlje, na obrazovanje, kao i problemima iz visokokonfliktnih razvoda.

"U takvim situacijama treba da održavamo saradnju sa centrima za socijalni rad, sa centrima za mentalno zdravlje, kao i svim drugim relevantnim institucijama, čime ćemo doprinijeti i kvalitetnoj saradnji institucije ombudsmana sa ovim ustanovama", navela je Vukovićeva.

Kada je rijče o djeci sa smetnjama u razvoju, ona je navela da se registruje određen broj problema u vezi sa ostvarivanjem njihovih prava, a to se tiče obrazovanja, pitanje personalnih i pedagoških asistenata, a na ostvarenje nekih drugih prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite.

Stevanović je rekao novinarima da se potpisivanjem ovog sporazuma na veći nivo podiže briga o najmlađim sugrađanima.

"Očekujem da će boravak ombudsmana jednom mjesečno u Zvorniku iskorigovati eventualne nedostatke u radu Centra za socijalni rad sa našom najmlađom populacijom", rekao je Stevanović.

On je podsjetio da je grad ovih dana obezbijedio nove prostorije za Centar za socijalni rad u kojem će biti i dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, a sve to, kaže, doprinosi višem nivou brige i pružanja usluga djeci i njihovim roditeljima. 
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana