Oko 45.000 radnika u Srpskoj ne može kod doktora

Nezavisne
Oko 45.000 radnika u Srpskoj ne može kod doktora

BANjALUKA - Skoro 45.000 radnika ili oko 15,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Republici Srpskoj u prvoj polovini godine nisu bili zdravstveno osigurani, jer poslodavci ni za jedan mjesec nisu uplaćivali doprinose.

Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da je jako bitno ustanoviti iz kojih oblasti, odnosno privrednih grana dolazi taj broj neosiguranih radnika.

"Poreska uprava Republike Srpske u svakom momentu ima pristup tim podacima i njima može da alarmira i Inspektorat Republike Srpske, kao i poreske inspektore da obiđu takve firme i utvrde zbog čega je došlo do neuplaćivanja poreza i doprinosa, odnosno zbog čega je došlo do toga da radnici nemaju zdravstveno osiguranje", kazao je Škrebić, prenose Nezavisne.

Kako je rekao, postavlja se pitanja zbog čega nije došlo do uplate poreza i doprinosa.

"Ali i tu ima rješenje, mnogo puta se u ranijem periodu dešavalo da privrednici traže reprogramiranje poreza i doprinosa, zbog toga što su nastale negativne ekonomske situacije", kazao je Škrebić.

Božana Radomir, viši stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata Republike Srpske, kazala je da je zakonska obaveza svakog poslodavca da prilikom isplate plata izvrši uplatu poreza i doprinosa na tu platu.

"Nažalost, značajni broj radnika još ima neosiguranu knjižicu, odnosno tek kad odu kod ljekara i zatraže zdravstvenu pomoć onda im se tek u sistemu vidi da nisu uplaćeni porezi i doprinosi", kazala je Radomirova.

Dodala je da postoji određen broj poslodavaca koji su nesavjesni, te ne žele da uplate, ali i poslodavci koji naprave propuste.

"Ali ima i pozitivnih primjera, gdje poslodavci imaju poteškoće u poslovanju, pa postepeno uplaćuju koliko imaju priliva sredstava", kazala je ona.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS za Fenu su naveli da su ovo posljednji podaci kojima raspolažu, pa ne mogu da kažu da li je u međuvremenu došlo do promjene.

"Procijenjeni gubitak prihoda Fonda po osnovu neuplaćivanja doprinosa u prvom polugodištu 2024. godine iznosi oko 67,5 miliona KM. Napominjemo da prihodi od zaposlenih čine više od 80 odsto ukupnih prihoda Fonda od doprinosa, što dovoljno govori o tome koliko je važna svaka uplata doprinosa, jer se od njih finansira i kompletan zdravstveni sistem", navode u FZO RS.

Istovremeno, 1.236 osiguranika u Srpskoj uplaćuju sami sebi doprinos za zdravstveno osiguranje po ličnom osnovu.

"Jedan od osnova za prijavu na zdravstveno osiguranje jeste i takozvani lični osnov kada građani nemaju drugi osnov osiguranja (nisu zaposleni i sl.), oni mogu da se prijave po ovom osnovu i da sami uplaćuju doprinos za zdravstveno osiguranje u skladu sa važećom stopom doprinosa, kako je propisano Zakonom o doprinosima. Ovi osiguranici mjesečno uplaćuju oko 90 KM po osnovu doprinosa za zdravstvo", kazali su iz FZO RS.

Podsjećaju da je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju predvidio i brojne druge osnove osiguranja, kako bi osiguranjem bile obuhvaćene najosjetljivije kategorije osiguranika poput djece do 18 godina, osobe bez prihoda, trudnice i porodilje, osobe koje boluju od malignih i drugih teških oboljenja itd.

Međutim, po ovim osnovama mogu da se prijave samo ukoliko nemaju drugi osnov osiguranja.

"Primjera radi, trudnica po osnovu svog stanja može da se prijavi na osiguranje samo ako je nezaposlena, jer su poslodavci dužni da plaćaju doprinose za zaposlene trudnice i oni ne mogu da se prijave po nekom drugom osnovu", objašnjavaju u FZO RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana