Okilj - Adžić: Muzička škola „Branko Smiljanić“ najznačajniji kulturno-istorijski objekat u Gradišci

Milan Vujić
Foto: M.V.

GRADIŠKA - Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i Milijana Okilj, načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturno istorijskog nasljeđa u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske danas su posjetili OMŠ „Branko Smiljanić“, gdje su u toku završni radovi na rekonstrukciji i energetskoj sanaciji objekta škole.

Objekat je sagrađen na prelazu sa 19. na 20. vijek, zajedno sa zgradom Vijećnice /Stare opštine/ i Hotelom“ Kajzer“.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa u Zavodu za zaštitu kulturno - istorisjkog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Milijana Okilj rekla je da je ovo velelepno zdanje jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih objekata na području Gradiške.

Ona je podsjetila da je prije par godina započela procedura obnove pomenutog objekta i da je, od tada do danas, sve išlo po planu.

- Sve urađeno je u skladu sa pozitivnim propisima struke i vrlo brzo se očekuje i završetak - rekla je Okiljeva.

Zgrada muzičke škole je od izgradnje promijenila više vlasnika. Kompletan objekat danas je u vlasništvu Grada Gradiška, koji se opredijelio da objekat u potpunosti rekonstruiše.

- Uz pomoć Zavoda izradili smo projektno-tehničku dokumentaciju kako bi sačuvali prvobitni oblik i stvorili bolje uslove za odvijanje nastave. Osim toga ponosni smo što ćemo sačuvati stari dio Gradiške, koji su nekad zvali Mali Veograd - naveo je Adžić.

On je dodao da je pripremljena i projektno - tehnička dokumentacija za rekonstrukciju zgrade Hotela „Kajzer“, Vijećnice i Sokolskog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana