Ograničenja neminovna u obuzdavanju “kovida”

Milijana Latinović
Ograničenja neminovna u obuzdavanju “kovida”

BANjALUKA - “Kovid” je do sada pokazao da je kao ruski rulet, oboljelih je mnogo i neke stvari će se morati preduzeti, a princip vakcinisan-testiran-prebolio, koji i Srpska razmatra, pokazao se kao dobra praksa u zemljama u kojima je uveden i sigurno je jedan od načina kako obuzdati transmisiju virusa korona u populaciji.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči, specijalista pedijatar, supspecijalista dječji pulmolog Dejan Bokonjić rekao je za “Glas Srpske” da iz talasa u talas ne možemo izaći iz začaranog kruga.

- Neke stvari se moraju preduzeti. Taj princip je dobra praksa, to su već uvele mnoge zemlje. Osim toga, uvode se “kovid” propusnice, pasoši, razne dozvole, a sve u smislu stavljanja pod kontrolu epidemije. Posebno je to važno na mjestima gdje je mnogo ljudi u kontaktu, primjera radi u bolnicama. Ako od pacijenata koji dolaze na liječenje tražimo da se testiraju, logično je da i oni koji rade sa pacijentima budu vakcinisani, testirani ili imaju dokaz da su preboljeli “kovid” - pojasnio je Bokonjić. Naglasio je da je ovo jedna od neophodnih mjera i dodao da vjeruje da će biti najefikasnija u zaustavljanju korone. Bokonjić je rekao da o ovoj temi diskutuju sa studentima s ciljem razbijanja straha i predrasuda, te podizanja svijesti o značaju vakcinacije kod mladih.

- Ako apelujemo na građane da se vakcinišu i na taj način zaštite od teške forme bolesti, mi moramo da im budemo primjer u tome. Povećava se broj mladih kolega koji hoće da se vakcinišu. Kod njih je, čini mi se, više izražen strah nego klasičan otpor prema vakcinama - kazao je Bokonjić.

Da je krajnje vrijeme da se neke mjere preduzmu saglasna je i direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin, koja upozorava da se ovaj talas epidemije posebno odužio.

- Virus buja iz dana u dan. Mnogo mladih obolijeva i završavaju na respiratoru, a nije tako bilo u prethodnim talasima - upozorila je Đukin.

Nakon što je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez istakao da će taj entitet od 20. decembra uvesti pravilo vakcinisan-testiran-prebolio, a koje, kako je naveo, znači da će svi građani zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto, i iz Srpske dolaze najave da se razmatra uvođenje tog principa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana