OEBS: Školski udžbenici bi trebalo da budu objektivni i naučno utemeljeni

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Misija OEBS-a u BiH još nije imala priliku da analizira dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, koji je promovisan u Ministarstvu odbrazovanja Tuzlanskog kantona, a u kojem, između ostalog, piše da su "Srbi agresori na BiH", saopšteno je Srni iz ove misije, uz napomenu da bi udžbenici trebalo da budu objektivni i naučno utemeljeni.

"Misija je nedavno angažovala eksperta koji radi na izvještaju o nalaženju i analizi sadržaja u školskim udžbenicima u BiH u vezi sa konfliktom iz 90-ih godina prošlog vijeka, koji bi trebalo da bude objavljen ove godine", navodi se u saopšteno je Srni iz Misije OEBS-a u BiH.

U saopštenju se napominje da se, prema preliminarnim rezultatima predstojećeg izvještaja Misije OEBS-a u BiH, većina školskih udžbenika čini jednostrana i kao rezultat toga postoji rizik od produbljivanja podjela u društvu.

"Izvještaj obrazlaže kako je to suprotno Smjernicama za pisanje i ocjenu udžbenika istorije za osnovne i srednje škole u BiH iz 2006. godine, koje propisuju da udžbenici trebaju biti objektivni, naučno utemeljeni i usmjereni na izgradnju međusobnog razumijevanja, pomirenja i mira u BiH", dodaju iz OEBS-a.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona promovisan je dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su "Srbi agresori na BiH". Ibrahimović je tokom rata bio pripadnik takozvane Armije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana