OEBS: Podrška inicijativama za unapređenje statusa novinara

Srna
Foto: printscreen/yt

SARAJEVO- Šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, pozvala je nadležne organe da svim novinarima omoguće slobodno i bezbjedno radno okruženje, te pozdravila inicijative čiji je cilj unapređenje obuke, statusa i bezbjednosti novinara.


Kavalekova je pozdravila nedavni prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH kojim bi se omogućila bolja pravna zaštita novinara.

Ona je istakla da novinari imaju ulogu od vitalnog značaja za informisanje građana o ključnim pitanjima, od javnog zdravstva, ekonomskog razvoja, uprave, izbornih procesa, korupcije, sukoba i ljudskih prava, saopšteno je iz OEBS-a.

Prema njenim riječima, naročito istraživačko novinarstvo pomaže u tome da se uticajna lica i institucije pozovu na odgovornost u interesu zaštite i jačanja demokratskih društava.

"Nažalost, naš monitoring pokazuje da su novinari u BiH češće na meti prijetnji, fizičkih i sajber napada, kao i internet kampanja za urušavanje njihovog ugleda. Oni se suočavaju i sa ekonomskim pritiscima, pošto mnogi od njih u BiH rade bez ugovora, te bez prava na socijalno i zdravstveno osiguranje", ukazala je Kavalekova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana