Održano tradicionalno druženje pripadnika 65. Zaštitnog motorizovanog puka

SRNA
Održano tradicionalno druženje pripadnika 65. Zaštitnog motorizovanog puka

BROD - U Brodu su danas nekadašnji pripadnici 65. Zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske organizovali tradicionalno druženje, na kojem su evocirane uspomene na herojske dane iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i odata dužna pošta poginulim saborcima, kao i preminulom generalu Slavku Lisici.

Predsjednik Udruženja 65. Zaštitnog motorizovanog puka Zoran Benak rekao je Srni da druženju prisustvovalo oko 150 veterana jedinice, članova porodica poginulih i drugih zvanica.

"Na prvom mjestu cilj Udruženja i okupljanja je da očuvamo uspomene na jedinicu, njen put i poginule saborce, ali i uspomene na Vojsku Republike Srpske. Druženje u Brodu smo organizovali jer znamo kroz šta je prošao ovaj grad i narod za vrijeme rata", istakao je Benak.

On je naveo da je Udruženje zvanično registrovano 2018. godine, ali da su okupljanja krenula poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata 1998. godine, spontano sa manjim brojem pripadnika puka.

Nakon okupljanja u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Brodu, nekadašnji pripadnici puka svečano su se postrojili za predaju raporta, nakon čega je služen parastos poginulim saborcima.

Učesnici su u defileu prošli ulicama grada, zatim posjetili Spomen-sobu Boračke organizacije Brod i položili vijence na Centralni spomenik.

Vijenci su položeni i na spomenik generalu Slavku Lisici, koji je posthumno odlikovan Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama u oružanoj borbi sa neprijateljem i za oslobođenje Srpske.

Vojska Republike Srpske je 7. oktobra 1992. godine zajedno sa generalom Lisicom, koji je komandovao taktičkom grupom Doboj, oslobodila Brod, čijih je dvije hiljade Srba bilo utamničeno u sedam hrvatsko-muslimanskih logora.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginula 244 srpska borca sa područja Broda, a više od 700 je ranjeno.

Tradicionalno druženje organizovalo je Udruženje 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana