Održani "Dani drvarske drenjine"

Srna
Održani "Dani drvarske drenjine"

DRVAR - Privredno-turistička manifestacija "Dan drvarske drenjine" koja je održana danas u Drvaru, okupila je brojne izlagače iz zemlje i regiona, a najbrojniji su bili Drvarčani koji su izložili rakiju od drenjine, himber /gusti sok/, kompot, liker i slatko.

Drvarski načelnik Dušica Runić ukazala je na značaj drenjine, koja je ambasador Drvara i zahvaljujući kojoj mnoge drvarske porodice ostvaruju egzistenciju i potpomažu porodični budžet.

Među izlagačima je bila i porodica Pećanac iz drvarskog sela Vrtoče, koja se preradom drenjina bavi duže od 20 godina, a imaju i svoju plantažu.

Jedan od najposjećenijih bio je štand Fudbalskog kluba "Borac" iz Drvara, koji postoji gotovo jedan vijek, na kojem su bili izloženi dresovi, stari i po nekoliko decenija.

Posjetioci su, osim degustacije proizvoda od drenjine, imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu u kojem su učestvovali mališani iz Dječijeg vrtića "Majka hrabrost", učenici drvarske osnovne i srednje škole, Amaterskog kulturno-umjetničkog društva /AKUD/ "Mira Lukač" iz Drvara, Etno-grupa "Carza", Karate klub "Drvar".

Učestvovali su i drvarski prijatelji - KUD "Budućnost" Glamoč, SKUD "Gavrilo Princip" Bosansko Grahovo, banjalučki KUD "14. februar" i Etno-društvo "Srpski sokolovi Kozare" Prijedor.

Osim brojnih posjetilaca današnjoj manifestaciji u Drvaru prisustvovali su i načelnici opština Bosansko Grahovo Uroš Đuran, Glamoč Nebojša Radivojša, Drinić Drago Kovačević, Istočni Drvar Milka Ivanković, delegati u Domu naroda federalnog Parlamenta Dragana Damjanović, Duško Radun, Goran Broćeta i Nikola Materić.

Manifestaciji su prisustvovali i ministri u Vladi Livanjskog kantona - rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglih i raseljenih lica Momčilo Bajić i ministar pravosuđa i uprave Milan Bašić, kao i predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu Nemanja Davidović, te prijatelji iz Dalmacije, Žegara i Skradina.

Organizator 22. manifestacije "Dan drvarske drenjine", koja je održana u Spomen-kompleksu "25. maj", su opština Drvar i Javna ustanova Centar za kulturu i sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana