Boračka organizacija Srpske proslavila 30 godina postojanja

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Akademija povodom obilježavanja 30 godina postojanja Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) održana je danas u Banjaluci u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

Boračka organizacija Republike Srpske nevladina je organizacija osnovana 1993. godine koja okuplja borce Vojske Republike Srpske koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vlada Republike Srpske utvrdila joj je u oktobru 2007. godine status organizacije od posebnog interesa za Republiku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je značaj Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) koja je sinonim za Srpsku jer su zajedno rasli i zajedno prošli kroz mnoge bitke.

Dodik je naglasio da je BORS važan društveni, socijalni, ali i politički korektiv u procesima koji su značajni za stabilnost i status Srpske.

On je izrazio zadovoljstvo što je Republika Srpska uspjela da se sačuva od najezde koja je izgledala da će obesmisliti sve zbog čega su borci dali živote.

"Sve to smo prevazišli i stavili se na kolosijek koji vodi daljem jačanju Srpske i BORS je u tom pogledu važan, da očuva i širi patriotizam, jača vjeru u Srpsku, kao i da čuva sjećanje na poginule borce", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci prije početka svečane akademije povodom obilježavanja 30 godina postojanja BORS-a.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska stvorena, ali da borba za njen opstanak i dalje traje, zbog čega su joj potrebne sve organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, koje će skupa sa institucijama da brane njene tekovine.

Višković je rekao je da je Vlada Srpske zahvalna za sve aktivnosti koje Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) preduzima svaki put kada se pojave napadi na Srpsku.

"Rukovodstvo BORS-a je uvijek izašlo u javnost i slalo poruke da brani interese Republike Srpske. Srpsku jesmo stvorili, ali nekada je teže odbraniti", rekao je Višković novinarima prije početka svečane akademije u Banjaluci povodom obilježavanja 30 godina postojanja BORS-a.

On je naveo da se svih 30 godina vodi neprekidna borba za odbranu Srpske.

Osnovni cilj Boračke organizacije je očuvanje Republike Srpske, poboljšanje materijalnog i društvenog položaja boračkih kategorija i njegovanje tradicije Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana