Održana radionica o jačanju turističkog sektora u Srpskoj

Srna
Održana radionica o jačanju turističkog sektora u Srpskoj

KOTOR VAROŠ- U Kotor Varošu je danas održana radionica o tome kako povećati broj turista, potrošnju i dužinu boravka u regiji oko Banjaluke, kao i pripremiti kvalitetne programe koji će biti dio promocije turizma Republike Srpske.

Radionica je održana u okviru projekta koji u BiH sprovodi USAID, a prisustvovao joj je veći broj subjekata iz sektora turizma, koji su promovisali svoje potencijale na području opštine Kotor Varoš.

Sekretar Udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Republike Srpske Dragana Šobot izjavila je Srni da će paket aranžmane kreirati ekspert iz USAID-a, a cilj je da se turistima koji dolaze u Banjaluku organizuju putovanja u opštine i gradove banjalučko-prijedorske regije.

"Turistički aranžmani biće ponuđeni turističkim agencijama, koje će biti fokusirane na receptivni turizam i te aranžmane će prodavati, čime će se povećati broj dolazaka u Republiku Srpsku", naglasila je Šobotova.

Ona je navela da je kreiranje turističkog proizvoda osmišljeno po modelu koji je u svijetu primijenjen u avio-industriji.

"To je projekat klasterizacije, gdje obilazimo šest regija koje su definisane prostornim planom Srpske", istakla je Šobotova.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da su turistički potencijali ove lokalne zajednice ogromni, ali još nisu dovoljno iskorišteni.

Namjera je, kaže, da se to promijeni, a očekivanja su velika, zbog čega rado učestvuje u ovakvim i sličnim radionicama prvenstvo da bi izradili jedinstven turistički proizvod po kojem ćemo biti prepoznatljivi u regionu.

Radionica je realizovana u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Srpske, Privredne komore Republike Srpske, Turističke organizacije Republike Srpske i turističkih organizacija gradova i opština, a uz podršku USAID projekta za Razvoj održivog turizma u BiH.

Cilj projekta "Hab end spoks" koji sprovodi USAID je da turista u BiH bude duže od dva dana, te da mu se pruži sadržaj koji će ga zadržati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana