Održana radionica na temu "Kulturna percepcija slijepih i slabovidnih osoba".

G.S.
Održana radionica na temu "Kulturna percepcija slijepih i slabovidnih osoba".

Fondacija "IN MELIUS" održala je danas u Banjaluci radionicu na temu "Kulturna percepcija slijepih i slabovidnih osoba".

Ovim projektom, želi se ostvariti pozitivan društveni uticaj, doprinoseći izgradnji inkluzivnog društva gdje svi ti članovi, uključujući i slijepe osobe, imaju jednake prilike za učešće u radnim, kulturnim i informativnim aktivnostima što je i cilj naše fondacije u promociji demoktatije i zaštite ljudskih prava.

- Opšti cilj projekta je uklanjanje barijera u pristupu obrazovanja, osposobljavanja za rad, informacijama i kulturi za slijepe i slabovidne osobe, omogućavajući im aktivno uključivanje u radne, kulturne i informativne tokove društva. Zatim, povećati pristupačnost informacija za slijepe i slabovidne osobe, kroz implementaciju modernih tehnologija, virtuelnih simulacija i drugih inovativnih pristupa. Takođe, unaprijediti znanje o digitalnim tehnologijama, njhovim radnim pravima, pravima na obrazovanje i radno osposobljavanje te sigurnost i zaštitu njigovog zdravlja na radu, organizovanjem radionica tokom trajanja projekta, - navode iz Fondacije

Projekat je podržan od strane organizacija "LIR Evolucija" iz Banjaluke i Udrženja građanja "Nešto Više" iz Mostara kroz projekat "EU podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju".

Planirane aktivnosti

  1. Izdrada pristupačnih sadržaja - Proizvesti edukativne materijale o tehnološkim inovacijama za slijepe i slabovidne osobe, povećati svijest o istorijskom kontekstu slijepih kroz audio – vizuelne priče.
  2. Organizovanje 4 edukativne radionice o digitalnim tehnologijama - Obučiti slijepe i slabovidne osobe za korištenje modernih tehnologija.
  3. Izložba "Slijepa lica nekada i sada" - Informisati javnost o evoluciji tehnologije za slijepe, kroz izložbu.
  4. Formiranje Digitalne biblioteke – online platforma sa prilagođenim sadržajima za slijepe i slabovidne.

Fondcija "IN MELIUS" je osnovana u Banjaluci 2022. godine i ima za cilj  da doprinese razvoju kulture i održive infrastrukture kroz osnaživanje građana kroz obrazovanje, promovisanje i podsticanje održivog razvoja, zaštiti životne sredine, te zalaganje za regionalno pomirenje i međunarodnu saradnju sa organizacijama i udruženjima u BiH i inostranstvu.

U fondaciji nastoje da  da kroz unapređenje opšteg dobra doprinesu razvoju društva u raznim oblastima koje su važne kako za pojedinca tako i za cijelu zajednicu.

- Fokus našeg djelovanja je na mladima ekologiji i zaštiti životne sredine, ruralnom razvoju, kulturi i kulturnom nasljeđu i obrazovanju u svim oblicima. U proteklom preiodu realizovali smo nekoliko projekata a naši članovi i konsultanti imaju veliko iskustvo u različitim problemskim domenima, - ističu u Fondaciji "IN MELIUS" .

Cilj osnivanja fondacije bio je rad sa mladima, jer za 20 godina rada sa njima znaju da im jako malo treba motivacije da rade dobre i korisne stvari, kako za sebe, tako i za druge, da razvijaju osjećaj empatije, solidarnosti, osjećajnosti, tolerancije i da razviju sve one etičke-moralne vrijednosti koje zanemarene i marginalizovane. A koje bi im sigurno pomogle u njihovom razvoju i budućnosti na osnovu kojih bi svakako doprinijeli i društvu odnosno zajednici u kojoj žive.

Mladi ljudi su veliko bogatstvo koje imamo i da je svako ulaganej u njih vrijedno za sve nas.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana