Održana obuka za primjenu protokola za zašitu djece od nasilja

Srna
Foto: Srna

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske održalo je na Palama obuku za primjenu Protokola za zaštitu djece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja kojoj su prisustvovali predstavnici škola iz Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine.

U okviru obuke pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović razgovarala je sa učesnicima o značaju rada multisektorskih timova u školama, te predstavila detalje protokola kao primjere dobre prakse u vezi sa primjenom Protokola u školama, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Učesnici su kroz panel-diskusije sa predstavnicima resornog ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda i kroz radionice imali priliku da se upoznaju o svim detaljima, razmijene iskustvo i da steknu potrebne informacije za adekvatnu primjenu Protokola.

Protokol je stupio na snagu početkom aprila i predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje se sprovode u okviru Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj, a koji je usvojila Vlada Srpske u toku 2023. godine.

Ministar Željka Stojičić ranije je prilikom potpisivanja protokola naglasila da je primarna svrha unapređenje društvene brige i zaštite đece u Srpskoj, te obezbjeđivanje adekvatne i pravovremene pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom od oblika nasilja, zanemarivanja ili zlostavljanja.

“Obaveza vaspitno-obrazovnih ustanova je da preduzimaju mjere zaštite prava đeteta, a protokolom su definisani postupci zaposlenih u slučaju saznanja, prijave ili sumnje da je dijete žrtva nasilja ili zanemarivanja, vršnjačkog nasilja ili u slučaju agresije usmjerene ka sebi”, rekla je Stojičićeva.

Ona je navela da su protokolom definisane i obaveze organa starateljstva, zdravstvenih ustanova, policije, te postupanje prilikom obavještavanja medija i javnosti o đeci koja su žrtve nasilja, zanemarivanja ili zlostavljanja, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana