Održana izložba "Crveni studio": Vrijednost modernog nasljeđa sagledana kroz crveni kiosk FOTO

Anita Janković Rečević
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Izložba o crvenom kiosku, jednom od simbola bivše Jugoslavije, koji je prije 57 godina dizajnirao slovenački arhitekta Saša Janez Mahtig održana je večeras u Domu omladine u Banjaluci.

Ovu izložbu pod nazivom" Crveni studio" koja predstvalja jedinistevni pogled na svijet urbanizma, arhitekture i dizajna kroz prizmu crvenog kioska, organizovali su studenati i profesori sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF) Univerziteta u Banjaluci.

Zaljubljenici u umjetnost, arhitekturu, dizajn i crvenu boju imali su priliku da kroz pet koraka sagledaju istoriju nastanka crvenog kioska, odnosno kroz postavku memorije, dva autorska filma, zatim korak "ostavi trag" gdje se očekivala interakcija publike što je bio u ultimativni cilj ovog događaja. Četvrti korak pod nazivom "voz za Jugoslaviju" osmišljen je u formi kviza i na kraju sama rekreacija kao finalizacija kretanja kroz postavku.

Ova pop-up izložba bila je prilika i za čitanje istaknutih vrijednosti "moderne baštine, u kontekstu savremene urbane kulture, kreativnosti i inovativnosti mladih arhitekata, a kod posjetilaca je trebala da probudi i svijest o kolektivnoj memoriji na prostoru bivše Jugoslavije i šire.

Docent i nastavnik na predmetu "Crveni studio" na AGGF- u Igor Kuvač rekao je ova izložba okupila studente i predavače oko teme modernog nasljeđa i njegove promocije u savremenoj, urbanoj kulturi.

- Radili smo kroz nekoliko faza, uključujući mapiranje vrijednosti modernog naslijeđa, digitalizaciju čuvenog crvenog kisoka K67, zatim rekreaciju prostora svakodnevne kulture, kako bi oni na savremen način mogli biti približeni široj javnosti - rekao je Kuvač i dodao da je čuveni crveni kiosk dolaskom rata i tranzicije u potpunosti iščezao iz javnog prostora u Banjaluci gdje je bio vrlo prisutan kao i u svim drugim gradovima bivše Jugoslavije.

 Ideja o projektu "Crveni kiosk K67" nastala je kroz zajedničku aktivnost  Istraživačkog centra za prostor i DOCOMOMO BiH, a zatim je prerasla u Crveni studio, na kojem su radili profesori sa AGGF-a Marina Radulj, Igor Kuvač, Milana Nedimović i studenti.

"Crveni kiosk K67" predstavlja početak kampanje za zaštitu nasljeđa moderne arhitekture kroz koji se predmet koji je bio dio mnogih svjetskih izložbi i kolekcija modernog dizajna vraća kući.

Glas Srpske je medijski pokrovitelj događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana