Održana interaktivna vježba o borbi protiv nasilnog ekstremizma

Srna
Foto: gs

SARAJEVO- Misija OEBS-a u BiH organizovala je danas u Sarajevu praktičnu vježbu kao dio napora koje ova organizacija ulaže kako bi omogućila i podržala proces rane identifikacije i prevencije nasilnog ekstremizma u BiH.

 U saopštenju Misije OEBS-a se pojašnjava da je ovu interaktivnu praktičnu vježbu, koja je okupila širok spektar učesnika iz raznih sektora, predstavnike vlasti i civilnog društva u BiH, kako bi zajedno razmatrali i analizirali pitanje nasilnog ekstremizma, realizovana uz finansijsku podršku Ambasade Holandije u BiH.

„Prevencija i borba protiv nasilnog ekstremizma je dug i izazovan proces koji zahtijeva širok društveni pristup i uključenost svih nivoa vlasti. Ovo je projekat u kome nema mjesta za politiku, nego je u njegovoj srži briga za građane BiH i cjelokupno društvo“, istakla je zamjenik ambasadora Holandije u BiH Mina Nur.

Strateškim i planskim dokumentima BiH izražava se kontinuitet posvećenosti institucija u BiH na prevenciji i borbi protiv terorizma, te nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode u terorizam, uz izvršenje međunarodnih obaveza BiH kao članice UN, Savjeta Evrope, OEBS-a, Antiterorističke koalicije te potencijalnog kandidata za članstvo u EU.

„Nova strategija će prepoznati različite oblike nasilnog ekstremizma uključujući ideološki, religijski, etnonacionalistički, krajnje desničarski ili krajnje ljevičarski ekstremizam“, rekla je pomoćnik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Ivana Veselčić.

Direktor Odjeljenja za bezbjednosnu saradnju Misije OEBS-a u BiH Suzan Penksa izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je BiH predana borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije u svim oblicima i već od najranijih manifestacija. „Misija OEBS-a pruža ključnu podršku u jačanju napora koje ulaže BiH, kroz stručnu podršku iz raznih sektora i jedinstveno prisustvo na terenu, što nam omogućava da pružimo podršku u prevenciji nasilnog ekstremizma na nivou zajednice“, dodala je Penksa.

Ona je napomenula da se kroz sveobuhvatni angažman OEBS-a u cijeloj zemlji iznova vidi da su mjere preduzete na lokalnom nivou od lokalnih vlasti ključne za postizanje značajnih rezultata.

Član Interresorne radne grupe Vlade Federacije BiH /FBiH/ za izradu i sprovođenje Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u FBiH Goran Čerkez rekao je da nasilni ekstremizam i terorizam nemaju ni vjeru ni naciju, niti zavise od boje kože.

„Međutim, nasilni radikalizam u velikoj mjeri zavisi od socio-ekonomske situacije, od okruženja, te drugih uticaja i promjena koje se događaju u samom društvu. Zbog toga je jako bitno da u ovom trenutku, osjetljivom i za BiH i za cijeli svijet, razumijemo put radikalizacije, kako bismo blagovremeno znali prepoznati i procese i ljude koji se radikalizuju u nasilje, te ih spriječiti“, rekao je on.

Čerkez je dodao da u prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma moraju biti uključeni svi sektori i cjelokupno društvo, a ne samo sektor bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana