Održana filozofska tribina o životu i djelu mitropolita Amfilohija

Srna
Održana filozofska tribina o životu i djelu mitropolita Amfilohija

PODGORICA - U kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je održana filozofska tribina o životu i djelu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Tribina je održana u okviru duhovno-kulturne manifestacije “Dani Mitropolita Amfilohija” koju Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje povodom godišnjice njegovog upokojenja.

Protojerej-stavrofor Boris Brajović podsjetio je na mitropolitove riječi da je veliki i čudesni dar od Boga i jedina prava utjeha da konačni sud o ljudima i istorijskim zbivanjima pripada Hristu Bogu.

“Ne možemo da budemo više spokojniji i uvjereni u očekivanju Božijeg suda ni za jednu ličnost našega doba kao što je to slučaj sa mitropolitom Amfilohijem”, rekao je Brajović.

On je dodao da je govor o mitropolitu Amfilohiju zapravo govor o nama - o našim životima i borbi da ne damo svetinje, od kojih je najvoljenija i najomiljenija ličnost tih svetinja bio upravo mitropolit Amfilohije.

Profesor Bogoljub Šijaković rekao je da misao mitropolita Amfilohija sadrži izobilje impulsa za filozofiju.

On je naglasio da je mitropolit Amfilohije dao nedvosmislen odgovor, jer je i život i djelo posvetio osnovnim filozofskim pitanjima - šta je biće, odnosno šta postoji i kako treba živjeti.

“Kad se suočimo s tako velikim djelom kakvo je mitropolitovo, kome može u naše vrijeme uz rame da stane još jedino djelo vladike Atanasija Jevtića, onda moramo postaviti zabrinjavajuće pitanje da li vidimo na horizontu da li će se kod Srba ponovo pojaviti još neko tako veliko djelo?, rekao je Šijaković.

Tribini su prisustvovali Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i Njegovo preosveštenstvo episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, a moderator je bio protojerej-stavrofor Gojko Perović.

U okviru manifestacije “Dani mitropolita Amfilohija” sutra će biti održano književno veče na kojem će govoriti episkop diseldorfski i njemački Grigorije, profesor Milo Lompar, te Dragan Lakićević, Budimir Dubak i Milutin Mićović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana