Održan sabor folklora

SRNA
Održan sabor folklora

KOTOR VAROŠ - Tradicionalni Sabor folklora u Kotor Varošu ove godine okupio je devet kulturno-umjetničkih društava, koja su stigla iz susjednih lokalnih zajednica.

Učesnici su prije početka manifestacije u svečanom defileu prošli kroz grad.

Pred brojnom publikom na igralištu Radničkog univerziteta nastupili su domaćini, Folklori ansambl "Kotor Varoš" i KUD "Žubor", te KUD-ovi "Dušan Stanković" iz Čečave kod Teslića, "Šarenica" iz Prijedor, "Mladost" iz Zalužana, "Dukati" iz Laminaca, "Dušan Pantelić" iz Busova kod Prijedora, "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" iz Mrkonjić Grada i "Petar Kočić" iz Nove Topole.

Predsjednik Folklornog ansambla "Kotor Varoš" Sanela Popović istakla je da je prijateljstvo sa kulturno-umjetničkim društvima važno u pogledu očuvanja i njegovanja tradicije.

"Raduju nas ovakva druženja koja imaju za cilj promovisanje tradicionalne igre i pjesme", rekla je Popovićeva.

Ovaj ansambl postoji već 12 godina, broji oko 150 članova raspoređenih u četiri uzrasne grupe. Predsjednik KUD-a "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" Mirjana Brešo kaže da je Sabor folklora u Kotor Varošu jedan od najbolje organizovanih u regionu.

"Nosimo prelijepe utiske iz Kotor Varoša, a domaćin se potrudio da sve bude organizovano na visokom nivou", zaključila je Brešo.

Sabor je održan sinoć u okviru "Kotorvaroškog kulturnog ljeta", a svi učesnici su pjesmom i igrom predstavili folklornu tradiciju svojih krajeva. Organizator je bio Centar za kulturu, sport i informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana