Održan komemorativni skup bivšem direktoru RiTE Petru Tomiću

Srna
Održan komemorativni skup bivšem direktoru RiTE Petru Tomiću

UGLjEVIK - Komemoracija povodom smrti Petra Tomića, bivšeg generalnog direktora Rudnika i termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik", na kojoj su se porodica, brojni prijatelji i saradnici oprostili od Tomića, održana je danas u ugljevičkom Centru za kulturu.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, uz izraze najdubljeg saučešća porodici, rekao je da će Ugljevičani pamtiti Tomića kao simbol svog zavičaja i po svemu što je darovao i ugradio u progresu RiTE "Ugljevik" i opštine Ugljevik.

Perić je istakao da je Petar Tomić bio vrhunski stručnjak, najbolji đak, student, vrstan rukovodilac, čestit i pošten čovjek koji je hodao sigurnim koracima kroz život.

"Po našem Petru ćemo se mjeriti koliko smo zaista dali od sebe, ne samo za sebe i svoje najbliže, već za čitav naš kraj i ljude našeg kraja, koje je neizmjerno volio, poštovao i pomagao koliko god je mogao", rekao je Perić.

U ime RiTE "Ugljevik" i Saveza inženjera rudara i geologa Republike Srpske obratio se Cvjetko Stojanović koji je za Tomića rekao da ga je krasilo izuzetno obrazovanje, pouzdanost, organizacione sposobnosti, posvećenost i poštenje. "Petar Tomić je ostavio dubok trag u modernoj istoriji Ugljevika kako svojim profesionalnim tako i društveno-političkim radom.

Na prvom mjestu bio mu je razvoj Ugljevika i preduzeća RiTE kome je dao sav svoj trud i znanje", rekao je Stojanović. Petar Tomić, diplomirani inženjer rudarstva u penziji, koji je cijeli radni vijek proveo na RiTE, preminuo je 13. februara u Bijeljini u 88. godini.

Tokom 40 godina karijere obavljao je više odgovornih funkcija u RiTE "Ugljevik". Od 1975. do 1985. godine bio je pomoćnik direktora za izgradnju RiTE, a od 1986. godine i generalni direktor ovog privrednog giganta. Penzionisan je 2000. godine, a tokom karijere dobio je brojna priznanja za svoj profesionalni rad.

Autor je više knjiga, publikacija i monografija, a jedna od važnijih je "Ugljevik, rudnik i grad", koja je objavljena povodom 120 godina postojanja rudnika u Ugljeviku. Petar Tomić biće sahranjen danas u 13.00 časova na groblju Pučile u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana