Odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori: Strategija pravne zaštite do kraja ovog mjeseca

Srna
Odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori: Strategija pravne zaštite do kraja ovog mjeseca

NOVI GRAD - Do kraja ovog mjeseca biće završen dokument za koji je zadužen Pravni tim za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane "Krško" na lokaciji kasarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, rekao je danas u Novom Gradu predsjedavajući ovog tima Željko Bogut.

Bogut je nakon sjednice Pravnog tima rekao novinarima da ovaj tim završava dokument za koji je zadužen od Savjeta ministara, strategiju zaštite interesa BiH u vezi sa problemom Trgovske gore.

"Na nedavnom sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem dogovorili smo da ćemo nastojati da do kraja trećeg mjeseca završimo dokument koji će, nadamo se, biti dalja smjernica na koji način djelovati u vezi sa namjerama Hrvatske da se proba naći drugo rješenje", naveo je Bogut.

On kaže da Pravni tim radi u skladu sa Rezolucijom BiH i zaključcima Savjeta ministara.

"Mislim da ćemo više informacija imati nakon izrade dokumenta. Mi radimo analizu u načinu djelovanja i smjernice za sinergiju djelovanja svih relevantnih organa vlasti"", rekao je Bogut.

On smatra da ovo nije samo pravno, već i političko pitanje, kao i da odluka Hrvatske nije definitivna i da postoji mogućnost dogovora.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je današnji sastanak važan jer su se iz prve ruke čule informacije o aktivnostima Pravnog tima. On je naglasio da su građani zabrinuti te da su u Novom Gradu svi jedinstveni o tome da je Trgovska gora neprihvatljiva lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada.

"Od 10. mjeseca 2020. godine kad su formirani Ekspertski i Pravni tim dugo smo čekali rezultate. Dobre vijesti su da bi do kraja trećeg mjeseca trebalo da dobijemo dokument koji će sa pravnog aspekta odrediti u kom smjeru djelovati", kaže Drljača.

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Mario Crnković rekao je da su građani nezadovoljni zbog brzine reagovanja institucija BiH i Pravnog tima.

"Zahvalni smo jer su članovi Pravnog tima odvojili vrijeme za današnji sastanak i što ćemo napokon dobiti pravnu strategiju odbrane interesa građana i BiH. Činjenica je da smo u zakašnjenju. To je stav žGrin timaž i svih građana kojima su životi ugroženi", napomenuo je Crnković.

On je rekao da je bitno da se pravna strategija završi hitno i da je potrebno da Ekspertski i Pravni tim podnesu izvještaj šta je do sada urađeno i sa kakvim izazovima se susreću.

"Treba nam vremenski okvir kad se šta dešava, sada ga nema. Treba precizno definisati rokove. Da li će BiH tužiti Hrvatsku ja ne znam, ali znam da će sigurno biti tužba. Da li će to biti tužba građana ili nevladinog sektora, u svakom slučaju građani će se boriti i izboriti za svoja prava", poručuje Crnković.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti u bivšem vojnom skladištu Čerkezovac u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana