Odata počast palim srpskim braniocima Zvornika

SRNA
Odata počast palim srpskim braniocima Zvornika

ZVORNIK- U Zvorniku je danas služen parastos za 1.080 boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, povodom obilježavanja 32 godina od oslobođenja grada od muslimanskih paravojnih formacija.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo u prisustvu porodica poginulih boraca, predstavnika organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, gradonačelnika Zvornika Bojana Ivanovića, poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ovog kraja, odbornika u Skupštini grada, te delegacija Trećeg Republika Srpska puka i zvorničke Policijske uprave.

Potom su vijence ispred Spomenika za 1.080 poginulih boraca položili članovi njihovih porodica, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg Republika Srpska puka, gradonačelnik Ivanović, te odbronici u Skupštini grada.

Iz Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila smatraju da je Zvornik prije 32 godine oslobođen od onih koji nisu htjeli suživot, jer su, vođeni ideologijom muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića, željeli da Srbe iz ovog grada protjeraju preko Drine.

"Dan oslobođenja Zvornika istovremeno je i dan pobjede nad Izetbegovićevom politikom i njegovim ratnim ciljevima da stvori muslimansku Bosnu", rečeno je Srni u ovoj organizaciji povodom 32 godine od ovog istorijskog događaja.

Prva žrtva 9. aprila 1992. godine u Zvorniku bila je srpska, jer je tada ubijen Rade Radović zvani Luka u sanitetskom vozilu. Samo dan kasnije ubijen je zastavnik Milko Stanojević, dok je ranjeno nekoliko boraca u zasjedi koju su organizovali muslimani iz Sapne, tadašnje zvorničke mjesne zajednice.

Za odbranu Zvornika formiran je Krizni štab 1992. godine s namjerom da zaštiti srpski narod kako ne bi doživio sudbinu iz 1941. i 1942. godine. Srbi u Zvorniku, kao i cijeloj BiH su tog aprila 1992. godine htjeli da ostanu u Jugoslaviji, da živi u miru i budu slobodni jer nisu željeli Alijinu džamahiriju.

Krizni štab je imao podatke da se tih dana hiljade pripadnika "Zelenih beretki" okupilo na Đurđev gradu iznad Zvornika, da su pripremali organizovano zauzimanje grada i protjerivanje srpskog naroda.

Prema saznanjima Kriznog štaba, tadašnji načelnik policije u Zvorniku /Osman Mustafić/ 3. aprila 1992. godine podijelio je oružje muslimanskim ekstremistima i najvećim prestupnicima zakona, što je bio znak da Srbima prijeti velika opasnost.

Nakon svih tih saznanja, Krizni štab Zvornika nije imao izbora, pa je donio odluku da grad oslobodi, što je i učinjeno 9. aprila 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana