Od septembra mikrostrujne terapije i u Srpskoj

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - U Republici Srpskoj bi od septembra za osobe sa Daunovim sindromom trebalo da počne primjena mikrostrujnih terapija koje će poboljšati njihovo stanje, rekao je direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić.

Jelić je istakao i da će predstavnici ovog centra, koji borave u Frankfurtu, prisustvovati edukaciji iz mikrostrujne terapije u ovom njemačkom gradu, za šta će dobiti sertifikate kako bi mogli da je sprovode.

On je naveo da je u Frankfurtu predviđen radni sastanak sa generalnim konzulom BiH, predstavnicima Saveza Srba i Srpske pravoslavne crkve.

“Biće organizovana Nedjelja osoba sa Daunovim sindromom, te potpisan sporazum sa Daun sindrom centrom iz Njemačke”, najavio je Jelić.

On je dodao da se osobe sa Daunovim sindromom spremaju da premijerno izvedu novu predstavu, a na Jahorini je pokrenuta i muzička grupa osoba sa Daunovim sindromom.

Pod pokroviteljstvom ambasadora osoba sa Daunovim sindromom Vladom Đajićem krajem avgusta očekuje se banjalučka prezentacija proširene zbirke pjesama “Mogu, hoću, znam”. U zbirku su uvrštene pjesme više od 40 osoba sa Daunovim sindromom, a autori su i glumci, režiseri, ministri, doktori, profesori, ambasadori.

Jelić je za oktobar najavio početak edukacije roditelja osoba sa Daunovim sindromom pod pokroviteljstvom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca i direktora Olimpijskog centra “Jahorina” Dejana Ljevnajića.

Program socijalne rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom pokrenut je 2016. godine pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Miorada Dodika, a rezultat je sedam osoba koje su zaposlene u Olimpijskom centru “Jahorina”, te jedna osoba u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana