Od iduće godine povećanje tarife advokatima sa dvije na tri marke

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o zahtjevu Advokatske komore Srpske za izmjenama tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata i obustavi rada branilaca po službenoj dužnosti pred sudovima u Srpskoj, ocijenivši da je opravdano da bude povećan bod sa dvije na tri KM.

Vlada smatra opravdanim stav Ministarstva pravde za donošenjem nove tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, a koja se odnosi na povećanje boda sa dosadašnje dvije, na tražene tri marke, uz uslov da se izmjena počene primjenjivati od 01. januara 2025. godine.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske saopšteno je da tarifa nije mijenjana od 2005. godine.

Vlada je saglasna sa Prijedlogom memoranduma o razumijevanju o izmirivanju akumuliranih obaveza prema advokatima za odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i po oslobađajućim presudama, te je ministra pravde Miloš Bukejlovića ovlastila da ga u ime Vlade potpiše sa Advokatskom komorom Republike Srpske.

Ministarstvo pravde Republike Srpske zaduženo je da pristupi daljem postupku usaglašavanja i donošenja nove Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata s ciljem prevazilaženja nastalih okolnosti u odnosu na obustavu rada i zastupanja advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti, pred sudovima u Republici Srpskoj.

Advokati po službenoj dužnosti štrajkuju zahtijevajući povećanje naknada i isplatu dugovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana