Ocu heroja sa Košara uručen amblem Srpske kao simbol zahvalnosti

SRNA
Ocu heroja sa Košara uručen amblem Srpske kao simbol zahvalnosti

Milan Milaković u ime Centra za društveno-politička istraživanja /CDPI/ i kao predstavnik institucija Republike Srpske prisustvovao je u Pljevljima svečanom otkrivanju spomenika heroju sa Košara Predragu Peđi Leovcu i uručio amblem Republike Srpske njegovom ocu Mili Leovcu kao simbol zahvalnosti, međusobne podrške i povezanosti Crne Gore i Srpske, saopšteno je iz CDPI.

Iz CDPI su naglasili da je kroz istoriju srpski narod uvijek vodio odbrambene ratove i branio svoju otadžbinu, od Kosovskog boja 1389. godine, pa sve do današnjih dana, te da je čuvanje junaka od zaborava i njegovanje sistema vrijednosti, koji proizilazi iz Kosovskog zavjeta, moguće samo kroz živu kulturu pamćenja.

- To je upravo ova svečanost u Pljevljima kojom se šalje poruka neophodnosti jedinstva srpskog naroda u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj u cilju opstanka i zajedničke budućnosti - naglasili su iz CDPI.

Iz CDPI su poručili da je ovaj zadatak potvrđen i Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojenoj na Svesrpskom saboru 8. juna.

Svečano otkrivanje spomenika heroju sa Košara su na Vidovdan organizovali Kulturni centar "Predrag Peđa Leovac" i opština Pljevlja.U saopštenju je istaknuto da su Milaković i Leovac bili prijatelji još od vremena školovanja na Vojnoj akademiji u Beogradu koju su obojica završili kao pripadnici 51. klase, a ovom prilikom je Milaković na grobu heroja sa Košara uručio amblem Srpske njegovom ocu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana