Obuka medicinara značajna koliko i inkubatori

Milijana Latinović
Obuka medicinara značajna koliko i inkubatori

BANjALUKA - Uz nabavku transportnih inkubatora moramo stvoriti i uslove u svim rodilištima, obučiti ljekare i sestre da se nabavljena oprema iskoristi u punom kapacitetu, a kada sve to završimo Srpska će prednjačiti u regiji po kvalitetu neonatalne medicine.

Istakla je to za “Glas Srpske” predsjednica Udruženja pedijatara RS Jelica Predojević Samardžić, izrazivši veliko zadovoljstvo odzivom na humanitarnu akciju “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je krajem decembra prošle godine u misiji sakupljanja novca za obezbjeđenje transportnih inkubatora okupila brojne humanitarce.

- Donacije još pristižu, a mnoge su tek najavljene. Više od 150 preduzeća, organizacija i pojedinaca iz Srpske pridružilo se ovoj akciji - kazala je Predojević Samardžić.

Pojasnila je da je udruženje organizovalo nekoliko sastanaka sa pedijatrima i neonatolozima iz cijele RS, te održalo sjednicu predsjedništva na kojoj je formirana radna grupa čiji je zadatak priprema prijedloga kompletne tehničke specifikacije inkubatora i prateće opreme za siguran transport novorođenčadi.

- Radnu grupu čine članovi supspecijalisti neonatolozi, pedijatri intenzivisti i doktori koji po svojoj stručnosti najbolje mogu odgovoriti ovom zadatku. Cilj radne grupe je i da analizira potrebe svih rodilišta na teritoriji Republike, kako bi na jednoobrazan način ispunili tražene potrebe za transportnim inkubatorima - istakla je Predojević Samardžić, izrazivši nadu da će novca biti dovoljno da se osigura dio opreme i za rodilište u FBiH i Kosovu i Metohiji.

Naglasila je da radna grupa trenutno priprema i analizira specifikacije potrebne opreme, što je tehnički možda i najzahtjevniji dio projekta.

- Riječ je o veoma složenom projektu koji zahtijeva veliko stručno znanje iz neonatologije i pedijatrije, ali i poznavanje organizacije zdravstvenog sistema. U toku akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” naglašavali smo složenost projekta, jer, sprovođenje ciljeva akcije nije samo nabavka transportnih inkubatora, ona je jako važna, ali treba stvoriti uslove u svim rodilištima da se nabavljena oprema iskoristi u punom kapacitetu. Želimo dati mnogo veći doprinos našem zdravstvenom sistemu kroz organizaciju neonatalne zaštite, edukaciju osoblja i nabavku opreme - kazala je Predojević Samardžić.

Dodala je da su rangirali rodilišta po broju poroda na godišnjem nivou te da je želja da unificiraju i standardizuju mjere reanimacije, nivo opreme u rodilištima i naravno nivo stručnosti ljekara i medicinskih sestara koji rade u rodilištima i neonatalnim odjeljenjima.

- S tim ciljem će biti organizovani akreditovani kursevi od strane sertifikovanih stručnih organizacija. Realizacija projekta trajaće nekoliko mjeseci. Stručne komisije obilaze rodilišta u svih deset bolnica RS da bi na licu mjesta uočili nedostatke koje ćemo ovim projektom nastojati otkloniti. U ostvarenju ciljeva ići ćemo korak po korak da stvorimo uslove da nabavljena oprema bude u punoj funkciji, a za to nam trebaju obučeni ljudi. Oprema mora biti stručno i racionalno izabrana - rekla je Predojević Samardžić.

Donatorsko veče u okviru akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, održano je 26. decembra prošle godine. Institucije, privrednici i građani sakupili su više od milion maraka za kupovinu transportnih inkubatora koji za novorođenčad znače život.

Tim

Jelica Predojević Samardžić je kazala da realizaciju projekta članovi Udruženja pedijatara RS obavljaju volonterski.

- Više od 30 pedijatara izabranih na osnovu stručnosti i znanja angažovano je u realizaciji ovog projekta. Nadam se da ćemo uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS uspješno realizovati ovaj projekat, jačajući tako i naš zdravstveni sistem - rekla je Predojević Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana