Oboren ljetni rekord: Pogledajte koliko je Srpska potrošila struje

G.S.
Oboren ljetni rekord: Pogledajte koliko je Srpska potrošila struje

BANjALUKA - Rekordna potrošnja električne energije u ljetnom periodu u Republici Srpskoj zabilježena je u ponedjeljak i iznosila je 13 gigavat časova električne energije na dnevnom nivou, rekli su za "Nezavisne novine" iz "Elektroprivrede RS".

Istakli su da je povećana potrošnja električne energije u ljetnjem periodu.

"Razlog su potrošači koji koriste uređaje za klimatizaciju prostora u kojem borave zbog ekstremnih temperatura. Prema Elektroenergetskom bilansu Republike Srpske prosječna potrošnja za mjesec jul iznosi 10.960.000 kWh električne energije dnevno. Tokom toplotnog talasa potrošnja je povećana oko 15 odsto u odnosu na ovu prosječnu vrijednost", naveli su iz "Elektroprivrede RS".

Dodali su da su razlog ekstremno visoke temperature i dužina trajanja toplotnog talasa koje su prouzrokovale povećanu potrošnju električne energije usljed korišćenja uređaja za klimatizaciju prostora.

"'Elektroprivreda Republike Srpske' je obezbijedila dovoljne količine električne energije za svoje potrošače. Ne mogu se isključiti problemi u urednom snabdijevanju, ali je vjerovatnoća takvih događaja vrlo mala", naveli su iz ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana