Oboljeli od karcinoma po lijekove idu u druge zemlje

GS
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
Foto: Kliks | Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

SARAJEVO - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kuburi sa nedostatkom citostatika, zbog čega su mnogi pacijenti primorani da putuju u druge zemlje kako bi kupili neophodne lijekove od kojih zavisi efikasnost liječenja i dalji tok bolesti.

Ovo je stresno i finansijski zahtijevno za mnoge pacijente i njihove porodice, posebno za one koji se suočavaju sa dugotrajnim i skupim tretmanima, prenose sarajevski mediji. 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu saopštio je juče da je relativno dugo evidentan nedostatak citostatika za liječenje onkoloških pacijenata u toj zdravstvenoj ustanovi, za šta su okrivili Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Citostatici su terapije koje se koriste za zaustavljanje rasta i širenje malignih ćelija u tijelu, a nedostatak ovih lijekova može biti koban. Riječ je uglavnom o lijekovima koji su u upotrebi decenijama, a Svjetska zdravstvena organizacija ih je proglasila esencijalnim za svaki zdravstveni sistem te bi njihovo snabdijevanje trebalo biti neupitno.

Uzroci nestašice citostatika u BiH su različiti, a problemi se javljaju u različitim fazama nabavke. Različiti faktori dovode do toga, uključujući nedovoljne zalihe lijekova, kašnjenja u dobijanju dozvola za uvoz i nedostatak sredstava za kupovinu. Moguća rješenja uključuju poboljšanje sistema planiranja nabavke, efikasniju proceduru nabavke i distribucije, kao i obezbeđivanje dovoljno finansijskih sredstava za nabavku citostatika. Takođe, potrebno je unaprijediti saradnju između različitih nivoa vlasti i zdravstvenih ustanova kako bi se omogućila bolja dostupnost lijekova i kvalitetnija njega pacijenata koji se bore sa ovim bolestima.

Komplikovana nabavka

Sistem nabavke citostatika u BiH nije jedinstven, već se razlikuje od kantona do kantona i od zdravstvene ustanove do zdravstvene ustanove. U Kantonu Sarajevo, citostatike uvozi “Fond za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo”. Ova javna institucija je odgovorna za finansiranje i organiziranje zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo, uključujući i nabavku citostatika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana