Oboljeli dobijaju lijekove koji spasavaju život

Jana Kezić
Oboljeli dobijaju lijekove koji spasavaju život

BANjALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja RS pokrenuo je postupak javne nabavke sedam lijekova za rijetke bolesti, koji će spasiti mnogo života.

U otvorenom postupku za ovu godinu nabavljaju se određeni najnoviji u svijetu dostupni lijekovi za rijetka oboljenja, kao što su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gošeova bolest, kao i medikament za liječenje akutnih napada angioedema. Iz Fonda su naveli da je vrijednost nabavke 4,5 miliona KM bez PDV-a.

U saopštenju podsjećaju da je na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj obezbijede lijekovi, Narodna skupština po hitnoj proceduri usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju. Time je Fondu omogućeno da lijekove za rijetke bolesti nabavlja u okviru posebnog programa, odnosno obezbijeđeni su uslovi za raspisivanje javne nabavke za ove lijekove, koja je pokrenuta nakon sprovođenja neophodnih procedura. U Fondu pojašnjavaju da su javnu nabavku raspisali na osnovu potreba koje je dostavio Univerzitetski klinički centar RS a nakon inicijative Komisije za rijetke bolesti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Kako navode, Fond je i do sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirao neophodne lijekove, a nakon što se realizuje javna nabavka trebalo bi da im budu dostupne i najnovije terapije koje se koriste u svijetu.

Predsjednica Saveza za rijetke bolesti RS Biljana Kotur kazala je za “Glas Srpske” da je to veoma značajan korak, s obzirom da su novi lijekovi koji se pojavljuju za rijetke bolesti izuzetno skupi, pa je njihova nabavka veliki izazov za zdravstvene sisteme svih zemalja.

- Sreća što će biti nabavljeni ovi medikamenti se zaista ne može iskazati riječima. Na taj način negdje zaokružujemo priču o rijetkim bolestima, jer smo sa ovim “utrli” put svim rijetkim oboljenjima - rekla je Koturova. Kada se pojavi neki novi lijek na svjetskom tržištu, kako dodaje, roditeljima to uvijek ulijeva nadu da će ga jednog dana dobiti i njihova djeca.

- Naravno tek kada djeca dobiju lijek i kada vidimo kako će reagovati na njega možemo dati više informacija, ali jedno je sigurno da će se na taj način spasiti mnogo života - zaključila je Koturova.

Objasnila je da će nove terapije znatno olakšati život pacijenata.

- S obzirom da je to nabavka na međunarodnom tržištu lijekova, neki od njih nisu registrovani u zemlji, pa ostaje da vidimo da li će ta nabavka do kraja biti sprovedena uspješno, u smislu da li će se proizvođači prijaviti na tender. Nama ostaje da se nadamo i da budemo zahvalni zdravstvenom sistemu što su učinili ovaj veliki iskorak - kazala je Koturova.

Procedura

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS napominju da je riječ o međunarodnom javnom tenderu i da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH ovakvi otvoreni postupci traju minimalno 40 dana, te da je neophodno strpljenje i razumijevanje jer okončanje kompletne procedure zavisi od više faktora na koje Fond ne može da utiče. Osim duge procedure, okončanje javne nabavke zavisi i od zainteresovanosti proizvođača, odnosno distributera koji bi trebalo da u predviđenom roku prikupe potrebnu dokumentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana