Objavljena vremenska prognoza za zimu

Agencije
Objavljena vremenska prognoza za zimu

Prvi pogled na prognozu za zimu 2024/2025 ukazuje na uticaj slabe faze La Ninje i blažeg polarnog vrtloga.

La Nina i El Nino označavaju fluktuacije temperature gornjih slojeva vode u centralnom i istočnom dijelu Tihog okeana. El Nino je povezan sa poremećajem obrazaca vjetra, što znači toplije temperature površine okeana u istočnom i centralnom Pacifiku, dok La Ninja donosi hladnije temperature Tihog okeana oko ekvatora i povezana je sa poplavama i sušama.

S obzirom na to da nam dolazi La Nina, možemo analizirati kako je ona uticala na vremenske prilike u prošlosti, jer je bila aktivna u nekoliko zimskih sezona. Treba napomenuti da La Ninja nastaje u Tihom okeanu, pa neće uticati na vremenske obrasce u Evropi kao što utiče na SAD ili Kanadu. Ipak, ona može značiti sušniji trend na zapadu i više padavina u centralnim i istočnim dijelovima Evrope.

Prognoza evropskog modela

Sajt Severe Weather je za ranu zimsku prognozu koristio sezonske modele: ECMWF iz Evrope i CanSIPS iz Kanade. Modeli prikazuju prosječne vremenske prilike tokom zimskih mjeseci, odnosno opštu preovlađujuću vremensku prognozu za meteorološku zimu. Dakle, pokazuju kako bi vremenski obrasci mogli izgledati 40-60% vremena tokom zime.

ECMWF model se smatra jednim od najpouzdanijih modela za dugoročne prognoze. Za zimu predviđa područje visokog pritiska koje se proteže od juga Sjedinjenih Država preko Atlantika do zapadne i centralne Evrope.

Što se tiče temperaturne slike za Evropu, veći dio kontinenta će biti topliji od normale, zbog uticaja sistema visokog pritiska. Prognoza padavina ukazuje na sušniji period na zapadu Evrope, dok ostatak kontinenta čeka više padavina nego što je uobičajeno.

ECMWF za početak i sredinu zime u Evropi, dakle do februara, predviđa ispodprosječnu količinu snijega. Nad Skandinavijom se predviđa više sniježnih padavina od normalnih, zbog uticaja lokalnog sistema niskog pritiska.

CanSIPS prognoza

Kanadski model CanSIPS pokazuje očekivani slabi uzorak La Ninje i područje visokog pritiska nad sjeverozapadnom Evropom. Ipak, radi se o prvim prognozama, tako da još ne pokazuje definisana područja niskog pritiska, kao što se očekivalo.

Gledajući površinske temperature iznad Evrope, model ukazuje na tople anomalije u većem dijelu kontinenta i manje padavina u većem dijelu Evrope. Zbog temperatura koje će biti iznad uobičajenih, očekuje se i manje sniježnih padavina.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana