Objavljena prognoza za septembar: Nismo se još pozdravili s lijepim vremenom

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Vrijeme je ludo ovih dana u Evropi, zanimljivo za nas meteorologe, a vrlo izazovno za sve građane koji se nađu na putu tih opasnih oluja i vremenskih prilika iako ih najavimo.

Rekao je ovo na početku gostovanja u Novom danu Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Krajinović za N1 navodi kako je septembar najteži mjesec za prognoziranje vremenskih prilika upravo zbog velikih oscilacija u temperaturama.

“Naprimjer, u BiH najniža temperatura izmjerena je u Bugojnu -5,7 stepeni u septembru, a najviša 41 stepen u Mostaru. U takvim okolnostima i prognozni modeli daju šarene slike pa nam je izazovno, ali i zanimljivo. A kada su pitanju padavine – za jedan dan u Mostaru je palo 127 litara kiše. To su neki rekordi vezani za septembar. U septembru je duži vremenski period tri dana”, rekao je Krajinović.

Ističe kako su prelazna godišnja doba takva – s velikim oscilacijama. Tako je bilo i u aprilu kada je oboren jedan od rekorda u BiH.

“U Zenici smo ove godine postavili apsolutni rekord u BiH, bilo je 33,3 stepena što je najviša vrijednost ikada izmjerena u BiH u aprilu. Te oscilacije su pogurane klimatskim promjenama. Evo i sada u spetembru do prije par dana mogli smo se kupati, a sada je to zimska idila, planine su obijelile snijegom. Ali, vrlo su male količine snježnih padavina”, rekao je Krajinović.

Rekord na Bjelašnici u septembru, kada je snijeg u pitanju, iznosio se 28 cm, a u Sarajevu je snijeg tokom ovog mjeseca pao samo jednom i to 1988. godine.

“Nije to ništa neuobičajeno za BiH. U Ljubljani danas pada snijeg. Kod nas u Sarajevu neće biti. Ipak će biti rezervisan samo za najviše vrhove planina u BiH. Ali kad god imamo na planinama snijeg temperature budu niske. Na Bejelašnici je bilo -2 stepena, u Sarajevu 4. Nagla je promjena temperaturnog režima”, kazao je.

No, lijepom vremenu ipak nije kraj.

“Maksimalne vrijednosti temperatura koje se očekuju će biit ispod prosjeka i biće dosta hladno i svježe sa češćim padavinama. Nakon 18. rastu temperature čak do 26 stepeni. Nismo se još pozdravili s lijepim vremenom. Većina priželjkuje tipičnu jesen u BiH, prognozni modeli koji se bave sezonskom prognozom pokazuju da će ova jesen ići u trendu natprosječno visokih temperatura. Biće to u globalu toplija jesen nego je uobičajeno, a padavine ispod prosjeka”, istakao je Krajinović i dodao: “Od 18. oni hrabriji moći će se kupati.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana