Obilne padavine zadale glavobolju stanovnicima Gradiške i Kozarske Dubice: Svake jeseni strahuju od crnog scenarija

Jana Kezić, Jelena Stanić
Obilne padavine zadale glavobolju stanovnicima Gradiške i Kozarske Dubice: Svake jeseni strahuju od crnog scenarija

BANjALUKA - Začepljeni odvodni kanali i neriješena infrastruktura u mjesnim zajednicama Gradiške i Kozarske Dubice proteklog vikenda zadali su nove glavobolje stanovnicima ovih krajeva, a prema njihovim riječima, nadležni pod hitno moraju preduzeti korake kako bi spriječili ponavljanje crnog scenarija iz 2018. godine.

Iako izlijevanje podzemnih voda nije nanijelo veću materijalnu štetu, problem se ne smije uzimati, kako žitelji ovih krajeva poručuju, zdravo za gotovo jer se svake godine u ovo doba ponavlja ista stvar.

Mještanin Vrbaške nadomak Gradiške Živko Kukavica kazao je za “Glas Srpske” da je situacija za sada stabilna, ali da opasnost od poplava nije prošla.

- Posljednjih godina sela su ugrožena jer se kanali ne održavaju redovno. Svaka obilnija padavina stvara nam isti problem. Kanali ne mogu da prime vodu, koja nam plavi njive, puteve i dvorišta - rekao je Kukavica.

Dodao je da mještani tokom svake jače kiše strahuju za svoju imovinu, te da bi nadležni pod hitno morali da zaštite plavna područja.

Član Savjeta mjesne zajednice Vrbaška Bojan Macura ističe da su mještani čistili svoje odvodne kanale, te da juče nije bilo ulaska vode u domaćinstva i pomoćne objekte.

- Zbog obilnih padavina na ovom području izlio se potok, a kiša pada manjim intenzitetom, zbog čega se voda povlači sa puteva i njiva - kazao je Macura.

Prema njegovim riječima, zemljište je već natopljeno, iako voda miruje.

- Na sreću, nisu se ponovile 2014. i 2018. godina kada je voda ušla i u kuće mještana - istakao je Macura. 

Zamjenica gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić potvrdila je za “Glas” da Sava svaki sat nadolazi deset centimetara.

- U nedjelju je u Gornjim Podgradcima brdski potočić nabujao i odvodni kanali su bili začepljeni, zbog čega je došlo do plavljenja nekih sjetvenih površina. Međutim, pripadnici lokalne civilne zaštite su reagovali na vrijeme i pročepili kanale, pa se voda povukla - kazala je Ilićeva.

Da sa neriješenom infrastrukturom muku muče i mještani dubičkog naselja Puhalo, potvrdio je šef Odsjeka civilne zaštite Kozarska Dubica Đuro Trubarac. Kako je ispričao, u tom naselju je došlo do izlivanja postojećih podzemnih voda, a ne površinskih.

- Podzemne vode su se izlile i ušle u zgradu i to u visini od oko osam centimetara. Nakon što je kiša stala, i voda se povukla iz podrumskih prostorija - rekao je Trubarac. Problem u Puhalu je, ističe on, povezan sa lošom infrastrukturom i nema veze sa površinskim izlijevanjem voda.

Vodostaj rijeke Sane u Novom Gradu juče je bio u blagom porastu, pa su uključene prepumpne stanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana