Obilježeno 98 godina od podizanja spomenika kralju Petru

Srna
Obilježeno 98 godina od podizanja spomenika kralju Petru

MRKONjIĆ GRAD- U Mrkonjić Gradu danas je, povodom 98 godina od podizanja spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, služen parastos i na spomenik položeni vijenci.

Stručni saradnik za oblast kulture u Kulturno-sportskom centru "Petar Kočić" Slobodan Ćoćkalo izjavio je Srni da je spomenik, po kojem je Mrkonjić Grad dobio ime 1925. godine, svečano otkriven 14. decembra 1924. godine u prisustvu kraljevog izaslanika vojvode Janka Vukotića.

"Spomenik je otkriven uz mnoštvo zvanica i građana koji su sa usklikom, kako pišu ondašnje novine, dočekali da se u njihovom gradu podigne prvi spomenik takve vrste kao simbol identiteta srpskog naroda koji je mnogo propatio pod otomanskom imperijom", istakao je Ćoćkalo.

Ćoćkalo je rekao da se sad vodi inicijaiva da se podigne jedan novi, monumentalni spomenik - Petar na konju.

Spomenik kralju Petru Prvom Mrkonjiću dva puta je rušen. Prvi put su ga 1941. godine srušile ustaše uz pomoć Nijemaca, a obnovljen je 1990, da bi ga 10. oktobra 1995. godine porušili pripadnici oružanih snaga Hrvatske i HVO-a, za vrijeme okupacije Mrkonjić Grada.

Ponovo je podignut i obnovljen 1996. godine, nakon povratka stanovništva iz izbjeglištva.

Kralj Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić ratovao je na ovim prostorima u Bosansko-hercegovačkom ustanku, odnosno u nacionalnom pokretu oslobođenja Srba od osmanske vlasti.

Zahvalni narod Mrkonjić Grada podigao mu je spomenik u znak sjećanja na njegovo učestvovanje u buni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana