Obilježeno 80 godina od desanta na Drvar

Srna
Foto: Srna

DRVAR - U Drvaru je danas obilježeno 80 godina od njemačkog desanta na Drvar, a tim povodom položeni su vijenci na spomen-obilježje borcima Narodnooslobodilačke borbe, te otvorene izložbe “Spomenik” i “80 godina od Desanta”.

Više od 500 poštovalaca Narodnooslobodilačke borbe iz svih dijelova nekadašnje Jugoslavije došlo je da bi odali počast partizanskim borcima i narodu Drvara i Visoke Krajine.

Načelnik opštine Dušica Runić izjavila je Srni da je veoma važno njegovanje tekovine Narodnooslobodilačke borbe čija će, kako je istakla, đela vječno živjeti.

“Naša je obaveza da čuvamo i njegujemo naše nasljeđe i tradiciju”, rekla je Runićeva i podsjetila na aktivnosti obnove Spomenika žrtvama fašističkog terora koji je porušen nakon posljednjeg rata 1996. godine.

Olga Stoiljković Trifunović je u ime Saveza udruženja Narodnooslobodilačkih ratova Srbije poručila je da je Drvar donio pobjedu i slobodarski duh.

“Drvarčani su dali mnogo života za slobodu. Drvar je grad heroj bio i ostao”, ocijenila je Trifunovićeva.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnoosolobodilačkog rata u BiH Sead Đulić rekao je da su pomenuti Spomenik srušili fašisti, te da danas iz Drvara šalju snažnu poruku - da je ovo antifašistički grad i grad heroja.

Među delegacijama bila je opština Drvar, mnogobrojna antifašistička udruženja iz Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije, delegacije političkih stranaka i Ministarstva pravosuđa i uprave u Livanjskom kantonu.

Nijemci su pod šifrom “Konjički skok” 25. maja 1944. godine u Drugom svjetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar s namjerom da unište Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije.

Grad je snažno bombardovan, poslije čega su se spustili njemački padobranci i jedrilice, a ka Drvaru su nadirale jake snage od Knina, Bihaća, Banjaluke, Jajca i Livna.

Jedinice oko Vrhovnog štaba, uključujući Šestu ličku brigadu koja je u Drvar stigla ubrzanim maršem, pružile su snažan otpor, nanijele padobrancima znatne gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba, a Prvi proleterski i Peti korpus bočnim udarima poremetili su njemačku operaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana