Obilježeno 78 godina od oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu

Srna
Obilježeno 78 godina od oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu

DERVENTA - Grad Derventa obilježio je danas 78 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, te su tim povodom položeni vijenci na spomen-obilježjima poginulim pripadnicima NOR-a. Gradonačelnik Milorad Simić čestitao je Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu i podsjetio da su obnovili skoro sve spomenike iz NOB-a.

"Ostala su samo dva spomenika za obnovu. Njegovanje tekovina NOB-a je jedno veliko hvala svima onima koji su dali živote za otadžbinu", rekao je Simić novinarima.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Borislav Preradović rekao je da su obnovljeni spomenici u Pojezni, Kalenderovcima, Lugu, Novim Lužanima, Bosanskom Dubočcu i Bosanskim Lužanima, a izgrađen je spomen-park žrtvama ustaškog zločina koji su u jednom danu 1941. odvezli vozom više od 400 ljudi i svirepo likvidirali u logoru Slavonska Požega.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Slobodan Šobić rekao je da je nepobitna istina to ne postoji opština i grad u Republici Srpskoj, a da nemaju spomenik koji svjedoči o brojnim žrtvama u NOR-u.

"Ne smijemo dozvoliti da jedna epoha i jedna generacija koja se svjesno žrtvovala za slobodu i mir ode u zaborav.

Tu kulturu sjećanja njeguje SUBNOR Republike Srpske, kao i Gradski odbor SUBNOR-a Derventa uz nesebičnu podršku i pomoć gradonačelnika", rekao je Šobić. Potomak učesnika NOR-a Radovan Pazurević rekao da su njegovi roditelji bili u partizanima, čime se ponosi, ali da su djed i njegov brat ubijeni u Jasenovcu.

Vijence su položili predstavnici SUBNOR-a Republike Srpske i grada Derventa, delegacije iz Gradiške, Bijeljine i Srpca, gradske Boračke organizacije, Osnovne škole "19. april" Derventa, političkih partija. Upriličena je i izložba eksponata i slika iz Drugog svjetskog rata u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević", te svečani prijem u Centru za kulturu uz kulturno-umjetnički program koji su izveli članovi hora "Mozaik". Sa područja Dervente u Drugom svjetskom ratu ubijeno je 1.350 stanovnika u logorima, zatvorima i na kućnom pragu, podaci su Gradske organizacije Saveza udruženja boraca NOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana