Obilježeno 30 godina od ubistva 68 Srba u Bukviku i okolnim selima

Srna
Obilježeno 30 godina od ubistva 68 Srba u Bukviku i okolnim selima

BRČKO - Za zločin na bukvičkoj regiji gdje je prije 30 godina ubijeno 68 Srba donesene su samo dvije presude, a sudski proces i dalje traje, rekao je danas predsjednik Mjesne zajednice Bukvik Ilija Jovičić.

Jovičić je podsjetio da se danas navršilo 30 godina od kada je 68 Srba iz ovog i okolnih sela, uglavnom civila, ubijeno u združenoj vojnoj akciji 108. HVO brigade i muslimanskih jedinica na bukvičkom platou.

Slobodan Mijatović iz Bukvika tog dana je zarobljen i odveden u logor u Gornjem Rahiću, koji je bio smješten u zgradi osnovne škole.

-U logoru u Gornjem Rahiću proveo sam dvadesetak dana. Tu me je ispitivao sadašnji glavni tužilac Tužilaštva distrikta Zekerija Mujkanović. Vjerovatno otuda odgovor zašto nemamo procesuirane. Imamo samo jednu presudu Mensuru Đakiću, i to po komandnoj odgovornosti -istakao je Mijatović novinarima.

On je dodao da ga niko od sudija tokom ispitivanja kao svjedoka na suđenju Senadu Halkiću za zločine u Vujičićima nije pitao ko ga je ispitivao dok je bio u logoru.

-Dokle god ne budu sve tri strane ukazale na svoje žrtve neće biti pravde za sve žrtve, pogotovo za srpske - poručio je Mijatović.

Predsjednik Udruženja logoraša Srba bukvičkog platoa Miodrag Mitrović nazvao je ubijanje i protjerivanje Srba iz Bukvika i okolnih sela tokom minulog rata - etničkim čišćenjem srpskog naroda.

Za 68 ubijenih Srba iz bukvičke regije danas je u spomen-crkvi u Bukviku pomen služio Njegovo preosveštensvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, gdje su potom položeni vijenci.

Pomenu je prethodio memorijalni biciklistički pohod u dužini do 20 kilometara u kojem je učestvovalo 10 biciklista, među kojima su bili članovi Biciklističkog kluba „Sveti Nikolaj“.

Oni su na biciklima krenuli ispred spomenika srpskim braniocima Brčkog u centru grada i do Bukvika putovali preko Ulovića, Bukovca, Vitanovića i Donjeg Bukvika, naselja u kojima su stradali Srbi sa bukvičke regije.

Članovi Srskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ večeras će na Trgu mladih u Brčkom izvesti performans posvećen stradanju Srba iz bukvičke regije.

U združenoj vojnoj akciji hrvatskih i muslimanskih jedinica, koja je trajala od 11. do 14. septembra 1992. godine na prostoru bukvičke regije ubijeno je 68 Srba iz tog područja, ostali su protjerani i odvedeni u logore, dok su njihova domaćinstva bila spaljena.

Na bukvičkoj regiji prije rata živjelo je 2.700 Srba, danas ih ima oko 250.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana