Obilježeno 30 godina od osnivanja „Garde Panteri“

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA- Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i otvaranjem izložbe ratnih fotografija danas je u Bijeljini obilježeno 30 godina od formiranja "Garde Panteri" - jedne od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske, koja je prošla gotovo sva ratišta.

Posljednji ratni komandant Garde "Panteri" Ljubiša Lazić podsjetio je da je ova jedinica imala sjajnu istoriju u proteklom odbrambeno-otadžinskom ratu, a po formaciji bila je laka pješadijska brigada, koja je brojala oko 1.150 ljudi.

"Međutim, uslovi su zahtijevali da smo morali da je modifikujemo između motorizovane i mehanizovane jedinice, zato smo i imali velike manevarske mogućnosti. U roku od 24 časa mogli smo da se prebacimo sa jednog fronta na drugi", rekao je Lazić novinarima.

Lazić je naveo da je u toku borbenih dejstava poginuo 101 pripadnik Garde, a ranjeno je 675.

"Brigada je u toku rata dva puta odlikovana - Ordenom Nemanjića 1993. godine za borbe kod Smoluće i Karađorđevom zvijezdom drugog reda 1995. godine za proširenje Koridora", naveo je Lazić.

Predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri" Petar Cvijetinović istakao je da Udruženje baštini tradiciju još od 1998. godine i svake godine obilježavaju sjećanje na osnivanje ove jedinice.

"Za nas je ovo veliki jubilej i drago nam je što je danas ovoliko ljudi na Gradskom trgu", istakao je Cvijetinović.

General u penziji Budimir Gavrić naglasio je da je "Garda Panteri" bila elitna jedinica istočnog bosanskog korpusa, koja je isto tako spadala i u najelitnije u Vojsci Republike Srpske.

"Garda Panteri je bila angažovana u zoni korpusa, nije imala svoju zonu odbrane, ali je bila anagažovana u svim situacijama gdje je zaškripalo. Tamo gdje je bilo najteže - bili su angažovani borci iz Garde Panteri", rekao je Gavrić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana