Obilježeno 30 godina od oslobođenja sela Zborište

SRNA
Obilježeno 30 godina od oslobođenja sela Zborište

BROD- U Zborištu kod Broda, povodom 30 godina od oslobođenja ovog sela, služen je pomen za više od 80 boraca Vojske Republike Srpske poginulih u ovom selu 1992. godine, tokom vojne operacije oslobođenja Broda.

Pomen je služen kod spomen obilježja u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Brod Zoran Vidić rekao je da su na ovom prostoru mnogi borci položili svoj život za slobodu srpskog naroda, što govori koliko je važna Republika Srpska.

"Na današnji dan ovdje je stigla sloboda koja je skupo plaćena. Više od 80 boraca iz Zborišta, Banjaluke, Laktaša, Doboja, Stanara, Teslića, Dervente, Prnjavora, Srpca i drugih mjesta ovdje je položilo svoje živote za slobodu Zborišta, Broda i Republike Srpske", istakao je Vidić.

On je naveo da je 19 boraca iz Zborišta poginulo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i da je važno njegovati kolektivno sjećanje na poginule heroje, čuvati mir i graditi Republiku Srpsku.

"Pali borci nikada neće biti zaboravljeni, posjećivaćemo mjesta stradanja, organizovati časove istorije i sjećanje prenositi na mlađe generacije kako istina o proteklom ratu ne bi pala u zaborav", dodao je Vidić.

Pomenu su, osim porodica poginulih boraca, rodbine i saboraca, prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Brod Aleksandar Kruškonjić, šef kabineta načelnika opštine Vanja Nikolić i više delegacija i predstavnika organizacija i udruženja iz Broda i drugih krajeva Srpske, koji su i položili vijence i cvijeće ispred spomen-obilježja u Zborištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana