Obilježeno 29 godina od pogibije pukovnika Milana Jovića

Srna
Foto: srna

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je služen pomen heroju odbrambeno-otadžbinskog rata pukovniku Vojske Republike Srpske Milanu Joviću koji je poginuo na današnji dan prije 29 godina braneći srpski narod.

Porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci lika i djela ovog srpskog junaka okupili su se na groblju "Gaj" gdje je sahranjen pukovnik Jović i odali počast.

Njegov saborac Ratko Đurković, koji je bio komandant prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS kojom je komandovao pukovnik Jović, rekao je da je njegov komandant bio oličenje hrabrosti.

- Čim su počela ratna dejstva na ovim prostorima Milan Jović je odmah došao u rodni kraj da pomogne odbranu srpskog stanovništva - rekao je Đurković, koji je bio učitelj pukovniku Joviću dok je pohađao Osnovnu školu u Donjoj Trnovi, svom rodnom mjestu.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković rekao je da je Jović dolaskom na čelo brigade napravio je jednom od najboljih u Vojsci Republike Srpske.

- Uvijek je bio ispred svojih vojnika, na prvim borbenim linijama i treći put je bio ranjen u borbama na planini Majevici - rekao je Marinković.

On je naglasio da nikada ne smiju biti zaboravljeni svi koji su život dali za to da srpski narod živi u slobodi.

- Svim silama ćemo se truditi da dok postojimo održavamo sjećanje na pukovnika Jovića i sve poginule borce koji su stvorili Republiku Srpsku - rekao je Marinković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić prisustvovao je molitvenom skupu i istakao da su svi ponosni na herojstvo ovog junaka koji je došao u rodni kraj da brani svoj narod.

- Njegovim dolaskom srpski narod na ovim prostorima je osjetio ogromnu sigurnost. Prisjećajući se pukovnika Jovića izražavamo poštovanje i prema svima koji su dali svoje živote za opstanak srpskog naroda i naše Republike Srpske - rekao je Perić.

Prethodno su na spomen-obilježje ispred Doma kulture u Donjoj Trnovi položeni cvijeće i vijenci u znak sjećanja na Milana Jovića i na 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići, gdje je predvodeći svoje borce pao pokošen rafalom nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

U njegovu slavu opština Ugljevik jednom godišnje organizuje manifestaciju "Jovićevi dani".

U Ugljeviku je na gradskom trgu 22. decembra 2018. godine otkrivena spomen-statua Milana Jovića, rad vajara Miloša Komada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana