Obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta

Srna
Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Sanu u Prijedoru je danas obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta
Foto: Srna | Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Sanu u Prijedoru je danas obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta

PRIJEDOR- Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Sanu u Prijedoru je danas obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta, gdje je do rata živjelo njih 27.000.

Dragana Radović izbjegla je iz Sanskog Mosta na današnji dan 1995. godine sa troje djece i toga dana poginuo je njen muž.

"Živjela sam u nadi, hajde, da je živ. Međutim, četiri godine sam ga tražila, tek 1999. sam ga pronišla u Banjaluci, tamo su dovozili naše vojnike, koji su bili na ovim ratištima", prisjeća se Dragana.

Marko Kandić iz Kupresa učesnik je rata od 3. aprila 1992. do 24. decembra 1995. godine i na današnji dan bio je sa prijedorskim jedinicama ovdje, pa se sjeća dolaska izbjeglica iz Sanskog Mosta.

"Ima nas ovdje, ja mislim, iz 30 opština iz BiH što se ovdje slilo. Teški su to trenuci, nema toga uma koji može to opisati. Recimo, kad čovjek izgubi sve svoje, što ti je i pradjed sticao i što je imao, mi smo morali napuštati", rekao je Kandić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je upravo ovaj most na rijeci Sani značio prelazak više od 27.000 Srba na sigurnu teritoriju, gdje su mnogi od njih ovdje osnovali svoje porodice i formirali domove i ostali.

"Nažalost, svi se prisjećamo tog vremena i svakog 10. oktobra se okupimo. Ono što je zaista danas jako bitno reći i napomenuti je da smo mi svi ovdje jedno, da smo mi stanovnici ovoga grada, bez obzira ko je odakle došao. Živimo i radimo kao jedno. Želimo da pošaljemo poruku mira", rekao je Javor.

On je istakao da su dobrodošli svi koji su dobronamjerni, koji imaju dobru, iskrenu želju da grade zajedno Prijedor, Republiku Srpsku, BiH.

Potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Slaviša Kneginjić rekao je da je današnja poruka ta da se više nikad ne desi da srpski narod doživi egzodus, podsjetivši da od nekadašnjih 28.000 Srba u tom gradu danas nema ni hiljadu.

"Teška je situacija. Naši ljudi loše žive u Sanskom Mostu. Kad uporedite Prijedor i Sanski Most, vidjećete ogromnu razliku u povratnicima. U Sanskom Mostu nemaju ni puta, ni struje, Prijedor je mnogo drugačiji grad što se tiče povratnika", ocijenio je Kneginjić.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora današnji datum obilježava 11 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana