Obilježeno 26 godina od svirepog nerazjašnjenog ubistva Srđana Kneževića

Srna
Foto: Srna

PALE - Na Palama je danas obilježeno 26 godina od svirepog i još nerazjašnjenog ubistva legendarnog komandanta elitne jedinice "Beli vukovi" Srđana Kneževića.

Predsjednik Udruženja boraca "Beli vukovi" Janko Šešlija izjavio je novinarima da svake godine apeluju nadležene, prvenstveno Tužilaštvo BiH, da taj svirepi zločin rasvijetle i istakao da je sramota što to za punih 26 godina nije učinjeno.

"U pitanju je jedno sramno ubistvo. Da li je bilo naručeno ili iz nekih ljubomornih pobuda ili je, ipak, političko ubistvo do današnjeg dana nikada nismo dobili nikakvu informaciju. Niko nije osuđen za to ubistvo", istakao je Šešlija.

Šešlija je napomenuo da su nakon ubistva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tužilaštvo BiH preduzeli mjere, da se vodila istraga i bio formiran predmet, ali da, nažalost, na kraju nije bilo epiloga.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je Knežević kao legendarni komandant najviše zadužio Pale i da je dobrim dijelom zaslužan za odbranu Republike Srpske zajedno sa svojom jedinicom koja je bila sinonim za slobodu.

"Polaganjem cvijeća i vijenaca sjećamo se Srđana i svega onoga što je uradio. Punih 26 godina je prošlo od ubistva i kažem da smo kao društvo neuspješni kada i dalje nemamo otkrivene nalogodavce i izvršioce njegovog ubistva. Porodica je ogorčena na sistem koji u kontinuitetu tolike godine nije uspio da ovo riješi", istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, iako je mnogo godina prošlo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i Tužilaštvo BiH sa svojim istražnim timovima treba ponovo da pokuša da istraži i bez obzira na protok vremena dođu do novih dokaza i revidiraju slučaj.

"Ni po koju cijenu ne smije se dozvoliti da se ovaj slučaj drži u ladicama", poručio je Ćosić.

Porodica Knežević je potvrdila da neće davati bilo kakve izjave u vezi sa ubistvom dok ne bude razriješeno.

Polaganju vijenaca i cvijeća kod spomenika Kneževiću prisustvovali su članovi porodice, prijatelji, saborci, predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, paljanske Boračka organizacija, opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, Kola srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla", Udruženja "Četa Petar Pandurević", Veterana vojne policije Istočno Sarajevo, kao i SUBNOR-a i brojni građani.

U vrijeme ubistva Knežević je obavljao dužnost zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo.

Srđan Knežević mučki je ubijen 7. avgusta 1998. godine na parkingu ispred zgrade u centru Pala u kojoj je stanovao sa suprugom i dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana