Obilježene tri decenije od osnivanja Bilećke brigade

Srna
Obilježene tri decenije od osnivanja Bilećke brigade

BILEĆA - Parastosom za 99 poginulih i umrlih boraca Bilećke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i svečanom akademijom, danas je u Bileći obilježeno 30 godina od osnivanja ove brigade.

Parastos za poginule i umrle borce služen je u Hramu Svetog Vasilija ostroškog i tvrdoškog, a svečana akademija održana je u Kasarni “Bilećki borci”.

Na spomen-ploču poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu položeno je cvijeće, obavljeno je postrojavanje pripadnika ratnih jedinica brigade, a okupljeni su posjetili i spomen-sobu poginulim borcima.

Nekadašnji komandanat Bilećke brigade Obrad Vučković istakao je da je ova brigada stvorena u najtežim uslovima, od boraca iz Bileće, Berkovića, Ljubinja i Trebinja, da je držala front od 75 kilometara od Trebišnjice do Berkovića, što bi po vojnim pravilima moglo držati šest brigada.

-Taj smo front održali sve vrijeme rata, a da nismo izgubili nijedan metar kvadratni teritorije - rekao je Vučković novinarima.

On je dodao da su, osim toga, pomagali na svim ratištima u okviru 15. Hercegovačkog korpusa i van njega i zato dobili niz priznanja, kao što je ratna zastava Petra Mrkonjica, a mnogi borci razna odlikovanja za lične zasluge.

Jedan od komandanata Brigade Nikola Delić, koji je i bivši ministar odbrane Republike Srpske, istakao je da je Bilećka brigada časno izvršila svoj zadatak u toku rata i dala veliki doprinos u odbrani srpskih prostora i Republike Srpske.

-Brigada je dala doprinos i u odbrani drugih prostora od Nevesinja, Glavatičeva, Uloga, Kalinovika, Goražda, Rogoja i na mnogim drugim mjestima i na svim tim ratištima su pokazali disciplinu, junaštvo i odgovornost -  naglasio je Delić.

On je istakao da je 99 poginulih i 210 ranjenih boraca Bilećke brigade ugradilo život ili dijelove tijela u temelje Republike Srpske i tako pokazalo kako se treba voljeti i braniti sloboda i Republika Srpska.

Ovim povodom sinoć je otvorena izložbe fotografija “30 godina Bilećke brigade” u Domu kulture u Bileći.

Bilećka brigada imala je do 4.500 boraca, a među 99 poginulih su i tri komandanta tri pješadijska bataljona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana