Obilježena slava Saborne crkve rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu

Srna
Obilježena slava Saborne crkve rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu

SARAJEVO - U Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu danas je služena liturgija povodom hramovne slave Male Gospojine koja se u ovoj crkvi proslavalja duže od vijeka i po.

Protojerej-stavrofor Ranko Bilinac rekao je da Saborna crkva od 1872. godine slavi svoju krsnu slavu i dodao da je bilo godina koje nisu bile lake, ali se sa dobrim ljudima i uz Božiju pomoć slavilo i trpjelo. "Naš narod, iako je padao, nikada nije ostao u padu, nego se dizao, gledao ispred sebe, molio se Bogu i Presvetoj Bogorodici, kao što i mi to danas činimo. Bogorodica je naša zaštitnica i posrednica pred Bogom. Šta god nam se desi, prvo se pomolimo Presvetoj Bogorodici za spas.

To čini svaka majka, čovjek i dijete", istakao je Bilinac. Obilježavanju slave Hrama prisustvovali su pripadnici Oružanih snaga BiH i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović. Liturgiji su sasluživali i sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Odluka o izgradnji Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu donesena je početkom 1859. godine, do 1862. godine kupljeno je zemljište i materijal za gradnju crkve, a gradnja je počela 1863. godine, kada su osveštani temelji. Izgradnja je trajala 11 godina, do 1. maja 1874. godine. Hram je osveštan na Svetog Iliju, 20. jula 1872. godine, skoro godinu dana prije potpunog završetka. Osveštao ga je mitropolit dabrobosanski Pajsije. Dozvolu za izgradnju crkve izdao je sultan Abdul Aziz da bi ublažio kritike iz Evrope zbog vjerske netrpeljivosti.

Crkva je izgrađena dobrovoljnim prilozima građana Sarajeva i okolnih mjesta, kao i dubrovačkih, beogradskih, tršćanskih i bečkih trgovaca. Postoji zapis da je i sultan bio jedan od onih koji su dali svoj prilog. Za gradnju crkve utrošeno je 38.185 dukata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana