Obilježena krsna slava Manastira Sase‚

Srna
Obilježena krsna slava Manastira Sase‚

SREBRENICA - Srednjovjekovni Manastir Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice proslavio je danas istoimenu krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika iz srednjeg Podrinja i Srbije.

Nakon Svete liturgije i litije prelomljen je slavski kolač ispred manastira, izgrađenog 1242. godine, a čiji je ktitor bio Uroš Nemanjić.

Poslije slavskog obreda i lomljenja slavskog kolača, po tradiciji, priređena je slavska trpeza ljubavi za prisutne, a onda je uslijedilo narodno veselje u manastirskoj porti.

Manastir Svete Trojice u Sasama devastiran je, spaljivan, rušen i razaran u ratovima kroz vijekove, ali su ga vjernici uvijek obnavljali. Tako je urađeno i nakon posljednjeg, Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Hram u Sasama obnovljen je i osveštan 2010. godine, a zatim je počelo ikonopisanje i oslikavanje manastirske crkve, te izgradnja manastirskog konaka i pomoćnih objekata.

Manastirski kompleks uređen je kao park, pun je voća i zelenila, a posjećuju ga brojni vjernici iz raznih krajeva Republike Srpske i Srbije, često i ruski i turisti iz zapadnih zemlja, pa postaje i privlačna turistička destinacija.

Prema riječima igumana Metodija, u posljednjoj godini broj posjetilaca je povećan u odnosu na prethodne godine, čemu je doprinijelo asfaltiranje puta do manastira i olakšan pristup ovom hramu. Sredstva za asfaltiranje puta od naselja Sase do manastira obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Krsnu slavu danas je proslavila i Crkva Svete Trojice u mjestu Jezero u skelanskoj parohiji, u srebreničkoj mjesnoj zajednici Toplica, koja je sagrađena nekoliko godina nakon posljednjeg rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana