Obilježena 31 godina od mobilizacije odbrambenih jedinica

Srna
Obilježena 31 godina od mobilizacije odbrambenih jedinica

SRBAC - U Srpcu je danas obilježena 31 godina od mobilizacije ratnih jedinica Teritorijalne odbrane opštine.

Ratni načelnik štaba Prve srbačke lake pješadijske brigade Sveto Stojaković rekao je Srni da je na današnji dan prije 31 godinu naređena opšta mobilizacija jedinica Teritorijalne odbrane opštine Srbac i da je bilo jasno da je to mobilizacija pod ratnom zastavom.

Broj vojnih obveznika u tom momentu bio 364, a u maju 1992. godine, kaže Stojaković, Teritorijalna odbrana imala je 1.305 pripadnika.

On je naveo za ovu opštinu poseban značaj imao početak ratnih sukoba u Hrvatskoj, sa kojom graniči rijekom Savom, dužinom 42,5 kilometra, jer je već tada bilo jasno da je nemoguće izbjeći ratne sukobe.

Stojaković je naveo da u Srpcu nije bila locirana nijedna ratna jedinica JNA, a jedine na koje se moglo računati bile su Teritorijalna odbrana opštine Srbac i pripadnici Stanice javne bezbijednosti.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević istakao je značaj obilježavanja svih značajnih događaja i datume iz srpske istorije.

U Srpcu je danas položeno cvijeće na spomenik poginulim, zarobljenim i nestalim borcima Vojske Republike Srpske i održana je svečana sjednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana