Obilježen Narandžasti dan

Srna
Foto: srna

NOVI GRAD - U organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT, danas je u Novom Gradu obilježen Narandžasti dan s ciljem podizanja svijesti i sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Aktivista KULT-a Marko Bašić rekao je Srni da su građanima danas dijeljene narandžaste mašnice kao simbol borbe protiv nasilja nad ženama. "Osim toga, građani su na naše Drvo obećanja ostavili svoje otiske kao obavezu da će prijaviti nasilje kome budu svjedočili", rekao je on.

Bašić kaže da je štand postavljen u blizini Ulice Nadežde Petrović, jedne od dvije ulice u Novom Gradu koje nose ime žene. "Druga ulica nosi ime Dobrile Grubor. I na ovaj način želimo ukazati na ravnopravnost polova, odnosno da su žene zaslužne", rekao je on.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.

Nekoliko godina svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kao dan podizanja svijesti i sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Institut za razvoj mladih KULT doprinosi obilježavanju Narandžastog dana i kroz različite kampanje i aktivnosti, upoznaje javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama, te edukuje mlade o načinima prijave i prevencije nasilja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana