Obilježen Dan slovenske pismenosti i kulture

Srna
Obilježen Dan slovenske pismenosti i kulture

UGLjEVIK- U Hramu Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku danas je služena Sveta liturgija nakon koje je održana duhovna akademija povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, koji je ustanovljen u čast Svetih Ćirila i Metodija, braće, tvoraca prvog slovenskog pisma - glagoljice.

Protejerej Aleksandar Tešić rekao je da Srpska pravoslavna crkva danas slavi velike svetitelje, braću Grke iz Soluna, koji su ravnoapostolskom misijom izvršili evangelizaciju pravoslavnih Slovena.

Na duhovnoj akademiji besjedio je i đakon Nemanja Marković, koji je naglasio da su ova dva velikana u biće slovenskog čovjeka utkali Hrista i njegovu nauku, ne razlikujući ih na istočne, zapadne ili južne.

"Zato ih mi slavimo kao sveslovenske apostole, jer se kroz njih, svi ujedinjujemo pred Gospodom", poručio je Marković.

Liturgiji i duhovnoj akademiji prisustvovao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je istakao da je važno čuvati vjeru pravoslavnu, pismo, jezik, kulturu, tradiciju i običaje.

Perić je zahvalio organizatorima i učesnicima današnje duhovne akademije i najavio dalju podršku ovakvim i sličnim manifestacijama.

Crkvena opština Ugljevik je, zajedno sa ugljevičkim Centrom za kulturu "Filip Višnjić", organizovala duhovnu akademiju na kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole "Aleksa Šantić" i Srednjoškolskog centra "Mihailo Petrović Alas", Etno-grupa "Tamjan" koja djeluje pri hramu Svete Petke Paraskeve i Kulturno-umjetničko društvo "Rudar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana