Obilježen Dan Republike Srpske u Subotici: Srpski narod da bude jedinstveniji i sabraniji

Srna
Obilježen Dan Republike Srpske u Subotici
Foto: Srna | Obilježen Dan Republike Srpske u Subotici

SUBOTICA - U Subotici je svečano obilježen Dan Republike Srpske, u organizaciji Zavičajne zajednice Republika Srpska iz ovog grada, a sa skupa je poručeno da srpski narod treba da bude jedinstveniji i sabraniji, jer samo tako može sačuvati budućnost.

Na svečanosti, kojoj su prisustvovali predstavnici 14 zavičajnih udruženja, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, te gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, uz obraćanje zvaničnika i prigodan program evocirane su uspomene na stvaranje Republike Srpske, uz minut ćutanja i poruku da se mora čuvati uspomena na sve srpske stradalnike koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Cicović je istakao da je za srpski narod u Republici Srpskoj 9. januar sloboda i budućnost, te podsjetio da je to datum kada je srpski narod u BiH donio odluku koja je bila poruka mira, dijaloga i razgovora nakon što su dva druga konstitutivna naroda - Bošnjaci i Hrvati donijeli neustavno odluku o izdvajanju BiH iz zajedničke države Jugoslavije.

On je naglasio da se Srpska i danas, kao i te 1992. godine, ponovo bori za slobodu, za budućnost, za to da njeni građani žive u državi u kojoj će se poštovati Ustav i međunarodni ugovor kakav je Dejtonski sporazum i da njeni građani žele da žive u uređenom društvu, u kojem će se poštovati zakon.

“Bez obzira na sva iskušenja i izazove pred kojima se nalazimo, mi ćemo i u narednom periodu slaviti Dan Republike Srpske kao što smo i do sada radili. Zalažemo se da očuvamo 9. januar, ne zbog toga što mi to želimo, nego zato što se na taj dan rodila Republika Srpska, i ne može da bude nijedan drugi datum”, rekao je Cicović.

On je istakao da je važno to što su rukovodstva Republike Srpske i Srbije razumjela da su jedinstvo i sabornost najvažnija stvar, te zato Srbija i Srpska slave zajedno sve značajne datume u srpskoj istoriji.

“Uz našu slavom ovjenčanu zastavu trobojku zajedno gradimo mnoge projekte. Vjerujem da samo tako možemo očuvati Republiku Srpsku, Srbiju i srpski narod. U ime toga svega neka nam živi Srpska i Srbija, neka živi srpski narod ma gđe bio”, poručio je Cicović.

Čestitajući Dan Republike Srpske, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da saradnja Srbije i Srpske nikada nije bila kvalitetnija i konkretnija, te da je na veoma visokom bratskom nivou zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije.

“Pred nama su velika iskušenja, moramo biti saborniji i još jedinstveniji kako bismo očuvali naše bratske, rodbinske, komšijske i druge odnose i najvažnije kako bi tim našim jedinstvom očuvali nacionalni identitet, kulturu, tradiciji i našu veru pravoslavnu”, istakao je Bakić.

Direktor Pokrajinskog fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac rekao je da je važno da se upravo na ovaj dan pokaže srpsko nacionalno, duhovno i političkoj jedinstvo, kao podrška međunarodnom pravu i poretku.

On je naglasio da je Republika Srpska izraz legitimnog prava srpskog naroda u nasilno i nelegalno proglašenoj BiH, te da ima svoje državne organe i institucije koje će štititi pojedinačna i kolektivna prava i interese ovog naroda.

Đedovac je rekao da Srbi podržavaju Ustav BiH i brane međunarodno pravo od agresije koja ima za cilj da razori ustavni poredak u toj zemlji i uspostavi novi u kojem će dominirati jedan - najbrojniji narod, a drugi da budu u podređenom položaju.

“Bez Srbije ne bi bilo ni Republike Srpske. Država Srbija, njeni organi, institucije i danas podržavaju i štite Republiku Srpsku i srpski narod u BiH i svuda u regionu i svetu”, rekao je Đedovac i dodao da Srpsku podržava na hiljade izbjelgih Srba iz BiH koji su utočište pronašli u Vojvodini.

On je naglasio da će ta pomoć i podrška biti nastavljena i ubuduće, te da će biti još veća ako bude potrebno.

“Ponosimo se Republikom Srpskom i njenim 31. rođendanom. Upozoravam sve one koji bi da joj naude, razore je ili obesmisle da to nećemo dozvoliti”,
rekao je Đedovac.

Predsjednik Izvršnog odobra Zavičajne zajednice Republika Srpska u Subotici Milorad Ćopić podsjetio je na stvaranje Republike Srpske 9. januara, te istakao obavezu i odgovornost srpskog naroda da je čuva, kao i uspomenu na više od 23.000 srpskih boraca i civila koji su dali život za Republiku Srpsku.

“Poruka svima je da smo jedinstveni, da naša sloboda nema cijenu, okupili smo se i da pošaljemo poruku mira, saradnje i ljubavi svima u regionu”, istakao je Ćopić.

Zavičajna zajednica već devetu godinu zaredom obilježava Dan Republike Srpske - 9. januar, kao i slavu svog udruženja, Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Na svečanosti, kojoj je prisustvovao i general Milan Čeleketić, pjesnik Đorđo Kuridža iz Zavičajnog udruženja “Petar Kočić” iz Apatina govorio je stihove o zavičaju.

Prisustvovali su predstavnici 13 zavičajnih udruženja - “Petar Koči” Apatin, Klub izbjeglih, prognaninh i doseljenih lica “Zavičaj” Pačir, “Drežnica” i Udruženje izbjeglih i doseljenih Srba Bajmok, Klub doseljenih i prognaninh lica Bačka Topola, “Sana” i “Ozren” Đurđin, te subotičkih udruženja “Sloga”, “Dalmacija”, “Banija”, “Manjača”, Udruženje Srba grada Subotice “Arsenije Čarnojević” i Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva “Aleksandar Nevski”.

Dan Republike Srpske juče je svečano obilježen u Novom Sadu u organizaciji Saveza krajiških udruženja iz Novog Sada zajedno sa prijateljskim organizacijama, i u prisustvu Cicovića i predstavnika grada Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana