Obilježen Dan ratnih vojnih invalida u Gradišci (FOTO)

M. V.
Foto: M.V.

GRADIŠKA - U Gradišci je danas obilježen Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

Parastos poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima je služen kod centralnog spomen-obilježja.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac rekao je da ovaj dan ima poseban značaj, da je to prilika da odaju počast za 25 000 poginulih saboraca ali ističu i značaj svih boraca, posebno onih koji su za slobodu Republike Srpske dali svoje zdravlje.

- Iz Odbrambeno-otadžbinskog rata izašlo je 45 000 ratnih vojnih invalida, a danas ih je 29 000 - rekao je Vrhovac i dodao da svakodnevno trebamo podsjećati na njihovu žrtvu.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je obaveza i zadatak gradske uprave da odaje poštu svim poginulim borcima, ali i onima koji su, za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima dali dijelove svoga tijela.

 

- U  skladu sa svojim mogućnostima, mi svake godine izdvajamo značajna sredstva za pomoć ratnim vojnim invalidima i uvijek ćemo biti tu da im pomognemo da lakše premoste svoje probleme i teškoće - istakao je Adžić.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Mira Zgonjanin rekla je da su ratni vojni invalidi heroji Republike Srpske koji su u njene temelje ugradili dijelove svoga tijela.

- To su ljudi koji danas miroljubivo i dostojanstveno, na najbolji mogući način  čuvaju naše svetinje, na prvom mjestu našu Republiku Srpsku i slobodu i to trebamo poštovati i cijeniti - kazala je Zgonjanin.

 

Ona je ovom prilikom svim ratnim vojnim invalidima u ime predsjednika Republike Srpske uputila čestitku uz želju da istraju u njegovanju svojih vrijednosti na koje su, prema njenim riječima, ponosni svi u Republici Srpskoj.

Vijence i ruže na Centralno spomen-obilježje položili su delegacije republičkih institucija na čelu sa izaslanikom predsjednika RS, predstavnicima ministarstva boračko-invalidske zaštite RS, narodnih poslanika, delegacija grada Gradiška na čelu sa gradonačelnikom, predstavnicima Saveza ratnih vojnih invalida RS, Saveza ratnih vojnih invalida Vojvodine, predstavnicima 63. padobranske brigade Vojske udruženja ratnih vojnih invalida grada Prijedora i Gradske boračke organizacije Gradiška, predstavnici udruženja RVI Gradiška te predstavnici i članovi porodica poginulih boraca kao i predstavnici političkih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana