Obilježen dan odbrane Bratunca

Srna
Obilježen dan odbrane Bratunca

BRATUNAC - U Bratuncu je danas obilježena 31 godina od odbrane ovog mjesta od paravojnih muslimanskih jedinica koje su namjeravale da zauzmu opštinske institucije i preuzmu vlast u ovoj opštini.

Organizator je Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske koje već osam godina obilježava ovaj datum.

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je da su na današnji dan 1992. godine spriječene muslimanske formacije da preuzmu vlast, blokiraju prelaze na Drini i izvrše pripremani pokolj nad srpskim stanovništvom jer su već imali sačinjene spiskove za likvidaciju koji su tada pronađeni.

On je istakao da su se muslimanske formacije spremale da zaposjednu ovo mjesto, pobiju i protjeraju srpsko stanovništvo i onemoguće vezu srpskog naroda iz BiH sa Srbijom u predjelu srednjeg toka Drine.

Pavlović je napomenuo da Bijeljina, Zvornik i Vlasenica obilježavaju dane odbrane tih mjesta, te pozvao rukovodstvo opštine Bratunac i organizacije proistekle iz rata da organizuju obilježavanje 17. aprila kao dana odbrane Bratunca i sjećanja na junake koji su organizovali tu odbranu.

Obilježavanju Dana odbrane Bratunca prisustvovali su predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić i predsjednik Skupštine opštine Bratunac Jovo Čelanović.

Kojić je naglasio da je zahvaljujući ljudima koji su učestvovali u odbrani Bratunca spriječen pokolj koji se pripremao nad srpskim stanovništvom, a počinjen je u brojnim srpskim selima oko Bratunca i Srebrenice.

Nakon kratkog obraćanja na Trgu Miloša Obilića, položeno je cvijeće i odata počast u Spomen-sobi poginulim borcima u ovom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana