Obilježavanje tri decenije od stradanja Srba u Sijekovcu

Srna
Obilježavanje tri decenije od stradanja Srba u Sijekovcu

BROD - U Sijekovcu kod Broda danas će biti obilježeno 30 godina od stravičnog zločina nad srpskim civilima koji su počini pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske.

U crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u 10.30 časova biće služen parastos ubijenim srpskim civilima, nakon čega je predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća i obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju 30 godina od stradanja Srba u Sijekovcu prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i delegacija Narodne skupštine, koju čine poslanici Igor Žunić, Stevo Maksimović i Gordana Vidović.

Iz Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je organizator obilježavanja, ranije je najavljeno da će programu prisustvovati i predstavnici Srpske u institucijama BiH, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te delegacije opštine Brod, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske su na današnji dan 1992. godine u Sijekovcu ubili devet srpskih civila, a narednih dana još 37 Srba.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana