Obilježavanje Dječije nedjelje u Srpskoj: Uručeni vaučeri roditeljima trojki i četvorki

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić organizovao je, povodom Nedjelje djeteta, prijem za porodice koje su u protekloj godini dobile trojke i četvorke i uručio im poklon-vaučer Javnog fonda dječije zaštite, te poručio da Srpska sistemski radi na pronatalitetnoj politici i promociji porodice.

Šeranić je podsjetio da je u proteklim godinama Srpska kroz različite sektore mnogo radila na pronatalitetnoj politici, a prije svega na zaštiti i promociji porodice, trudnoće i porodiljstva.

On je dodao da je sistemski omogućeno refundiranje bolovanja za trudnice i porodilje.

"Uvećali smo i unaprijedili sistem po pitanju proširenja za dječije dodatke, gdje i prvo dijete dobija dječiji dodatak. Svaka porodilja ima pravo na jednokratnu podršku po pitanju porodiljstva", rekao je Šeranić novinarima nakon prijema.

On je čestitao porodicama, poručivši da je cilj omogućiti i dobijanje djece onim porodicama koje imaju poteškoće u toj namjeri.

"Mislim da je danas najveseliji dan u Vladi Republike Srpske s obzirom na to da su nam u goste došle naše trojke i naše četvorke. Radi se o tri porodice iz Republike Srpske koji su u posljednjih godinu dana od obilježavanja Nedjelje djeteta imali proširenje svojih porodica", rekao je Šeranić.

Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Srpske Nedeljko Jović istakao je da je prijem samo jedan segment brige o dječijoj zaštiti.

"U ovoj godini ćemo izdvojiti preko 160 miliona KM za prava iz Zakona o dječijoj zaštiti. To govori da Vlada, Ministarstvo i Fond brinu o ovim kategorijama, i da se borimo da nas u Republici bude više", rekao je Jović čestitajući roditeljima.

Majka četvorki iz Banjaluke - Mateja, Luke, Jovana i Marka, Milana Petrović zahvalila je na prijemu i pomoći.

"Svaki vid podrške je dobrodošao, posebno u slučaju kada dobijete tri ili četiri bebe odjednom. Znamo koliko je izazovno kada jedna ili, eventualno, dvije bebe dođu, a u ovom slučaju to je posebno izazovno kada na svijet dođu trojke ili četvorke", rekla je Petrovićeva.

Otac trojki iz Prijedora – Natalije, Milana i Elene, Marko Gvozdenović istakao je značaj današnje podrške Ministarstva i Fonda.

"Svaka podrška je dobrodošla s obzirom na to da mi nemamo pravo na dječiji i materinski dodatak. Troje djece je u pitanju, trošak je prevelik. Hvala vam još jednom", rekao je Gvozdenović.

Prijemu u Vladi Srpske prisustvovala je i porodica Selimanović iz Banjaluke, roditelji trojki - Luke, Marije i Marka.

Nedjelja djeteta obilježava se u Republici Srpskoj od 7. do 13. oktobra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana