Obaveze istopile dobit Šuma

Marijana Miljić
Obaveze istopile dobit Šuma

Banjaluka - Od ukupne dobiti "Šuma Srpske", koja je u prošloj godini iznosila 9,96 miliona maraka, za pokriće gubitka iz ranijih godina utrošeno je 1,84 miliona KM, a 1,94 miliona za izmirenje obaveza prema dobavljačima i izvođačima radova, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Risto Marić.

On je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci naveo da je odluku o raspodjeli dobiti donijela Vlada RS, te da je preostali iznos od 466.000 maraka izdvojen za rezerve, dok je dividenda od pet miliona maraka uplaćena u budžet Srpske.

Marić je podsjetio da je prihod u "Šumama" u 2015. godini iznosio 196 miliona maraka, a rashod 186 miliona KM.

Kada je riječ o poslovanju u ovoj godini, navodi da je preduzeće za šest mjeseci ostvarilo dobit od 2,67 miliona.

- Osam šumskih gazdinstava završilo je polugodište sa gubitkom, a svi oni čelnici gazdinstava koji budu imali negativan rezultat na kraju godine biće smijenjeni - naveo je Marić i dodao da se naplativost kreće od 96 do 97 odsto.

Naglasio je da je "Šumama Srpske" za šest mjeseci pričinjena šteta od oko 820.000 maraka ilegalnom sječom, te da je najveće gubitke po ovom osnovu pretrpjelo, kao i prethodnih godina, ŠG "Jahorina" Pale.

- Preduzimamo sve mjere u borbi protiv ilegalne sječe. Da je tako, pokazuje i činjenica da iznos štete po ovom osnovu pada iz godine u godinu - naveo je Marić i dodao da su u ovoj godini zaposlili više od 130 pripravnika, te 67 radnika koji su angažovani u tri gazdinstva.

Kada je riječ o kupovini novih automobila, Marić je naveo da su nabavili jedan automobil čija je vrijednost oko 60.000 maraka, te "škodu" koja košta oko 70.000 maraka.

- Preovladavalo je mišljenje da bude kupljen "audi" koji košta 130.000 maraka, ali ja nisam dozvolio da bude kupljeno jedno vozilo, već dva. Tako smo isti iznos novca, koji je planiran za nabavku jednog, utrošili za kupovinu dva vozila - kazao je Marić.

Sindikat

Risto Marić je naveo da "Šume Srpske" nemaju svoju sindikalnu krovnu organizaciju, nego da radnike preduzeća zastupa granski sindikat.

- U fazi smo da postignemo dogovor sa granskim sindikatom i da ovo preduzeće u narednom periodu izabere reprezentativni sindikat - naveo je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana